Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ligt zwaar onder vuur, vanwege zijn nogal ongenuanceerde uitspraken over de multiculturele samenleving. De linkse partijen willen een spoeddebat over deze kwestie en vinden dat dit niet kan na het reces. Ook is de linkse actiegroep De Goede Zaak een petitieactie begonnen waarin Blok wordt opgeroepen om op te stappen als minister.

 

Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie waren ook niet blij met de uitspraken van Blok, maar zijn tevreden over de voorzichtige verontschuldigingen die de minister heeft gemaakt. D66, die natuurlijk de hete adem van GroenLinks en de andere progressieve partijen in haar nek voelt, is kritischer. D66-leden van de thema-afdeling die zich bezighoudt met de multiculturele samenleving zijn van mening dat Blok dieper door het stof moet, echte oprechte excuses moet aanbieden, of anders moet opstappen.

De Goede Zaak, een progressieve burgerbeweging waar onder andere GroenLinks-lid Huub Bellemakers en voormalige PvdA-parlementariërs Myrthe Hilkens en Niesco Dubbelboer achter zitten, heeft nu een petitie gestart waarin Stef Blok wordt opgeroepen om op te stappen als minister van Buitenlandse Zaken. Ze schrijven:

Blok ‘betreurt dat hij aanstoot gegeven heeft’ met zijn uitspraken. Maar wie meedoet aan het witwassen van racisme en intolerantie verdient geen plek in een kabinet voor alle Nederlanders. Wij, Nederlanders, met al onze achtergronden staan samen op en eisen: stap op. Deze uitspraken zijn geen uitglijder, of een blundertje dat wel weer goed te maken is. Dit is een onvoldoende op het examen voor het ministerschap, en het Nederlanderschap.

In een land waar haatzaaien en onverdraagzaamheid een steeds groter probleem worden, heeft de regering de taak dat te bestrijden, niet aan te moedigen. De opvattingen van Blok zijn verder strijdig met het beleid van het kabinet. Blok gooit olie op het vuur in een klimaat waar extreemrechts steeds meer terrein wint en via social media, reguliere media en de angstige politiek van de middenpartijen langzaamaan steeds meer mainstream wordt.

Wat dat laatste betreft heeft De Goede Zaak helemaal gelijk. In navolging van het CDA lijkt nu ook de VVD zich te veel naar rechts te beweging, in de richting van het populisme en extreemrechts. Dat is een slechte zaak. Liberalen, let op u saeck!

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons

 

Maak Sigrid Kaag gewoon minister van Buitenlandse Zaken

Stef Blok in 2010: Weet je wat ook leuk is? JOVD’ers uit een vliegtuig gooien!