In september bezetten een aantal Amsterdamse studenten het P.C. Hoofthuis, een gebouw van de Universiteit van Amterdam. De schade is een lange tijd onbekend geweest, maar duidelijk was dat er schade was. Nu zijn de kosten bekend: maar liefst 89.000 euro.

Dat maakte Folia bekend. De kosten bestaan voornamelijk aan het vernieuwen van hang- en sluitwerk omdat de sleutels zijn verdwenen. Nu wordt alles minus het eigen risico vergoed door de verzekering, maar dat is natuurlijk nog steeds geen reden om de bezetting goed te praten.

Het protest, in eerste instantie bedoeld tegen de onderwijsbezuinigingen van Rutte III, liep compleet uit de hand: docenten mochten hun eigen kantoor niet meer binnen, het gebouw werd gekaapt, er is het één en ander gestolen en zelfs burgemeester Halsema werd weggestuurd toen ze de dialoog aan wilde gaan.

Hiermee schieten de studenten zich in hun eigen voet: de actie is niet alleen buitensporig, maar ook ineffectief. Er is precies niets veranderd en ze zorgen met dit soort acties er alleen maar voor dat de publieke opinie tegen henzelf gericht is. Bovendien zullen er ook financiële gevolgen zijn: een slimme verzekeraar laat zich dit niet twee keer gebeuren.

 

Afbeelding: Wikipedia, Wikimedia Commons