Afgelopen donderdagavond overleed, toch nog een beetje onverwachts, de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Hij werd slechts 62 jaar. Al langere tijd was duidelijk dat hij niet lang meer te leven zou hebben. Afgelopen januari werd bij hem uitgezaaide longkanker geconstateerd. Toch werkte hij tot twee weken geleden volop door als burgemeester.

Van der Laan was geliefd in Amsterdam, maar ook daar buiten. Toen hij enkele maanden geleden drie uur lang te gast was in het programma Zomergasten, keken daar meer dan een miljoen mensen naar. En de reacties op zijn ontwapende optreden waren vaak lyrisch. Terecht overigens; Van der Laan was een authentiek mens en een buitengewoon bestuurder en politicus.

Maar de massale verering van Van der Laan heeft helaas pathetische vormen aangenomen. Toen hij onlangs zijn taken als burgemeester neerlegde, werd er door een menigte voor zijn ambtswoning uitgebreid geapplaudisseerd. Dit is natuurlijk ludiek en wellicht heeft Van der Laan het ontzettend gewaardeerd, maar de kans bestaat zeker dat hij hier helemaal niet op zat te wachten terwijl hij letterlijk doodziek op bed lag.

Maar na zijn dood leek Van der Laan wel heilig verklaard te worden. Ook ondergetekende was even van slag door het overlijden, maar de media buitelden werkelijk over elkaar heen om in de overtreffende trap in superlatieven over Van der Laan te spreken. Meerdere programma’s, waaronder DWDD en Pauw, waren vrijdagavond volledig aan Van der Laan gewijd. Gedichten werden voorgedragen, muziekstukjes ingestudeerd en mensen die ooit eens met Van der Laan gesproken hadden mochten uitgebreid daarover vertellen. De presentatoren van de programma’s waarin dit gebeurde leken vooral uit op emotioneel effectbejag. Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher deed hieraan mee door te zeggen dat Van der Laan vlak voor zijn dood nog een stemadvies voor de PvdA had meegegeven. Niemand zal twijfelen aan de hechte band van Asscher met de overleden burgemeester, maar juist daarom staat partijreclame een beetje gek.

De NOS spande nog wel de kroon: vlak na het bekend worden van het overlijden plaatste de omroep een twitterbericht waarin werd gesteld dat er twee regenbogen boven het Amsterdamse gemeentehuis waren verschenen na Van der Laans dood. Wie verzint zoiets? Op individueel niveau kan zoiets natuurlijk een mooie symbolische waarde hebben, maar dat een nieuwsmedium een logisch verklaarbaar natuurverschijnsel zo brengt, staat behoorlijk pathetisch.

Dit alles doet juist af aan Van der Laan. Een authentieke, normaal gebleven man. Juist het op overdreven wijze ophemelen daarvan trekt zijn overlijden bijna in het belachelijke. Als we de NOS en de VARA mogen geloven is Van der Laan haast van mythische proporties. En dat is, hoe leuk en goed en te respecteren hij ook was, natuurlijk niet het geval.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons