Vanmiddag demonstreerden duizenden Koerden in Amsterdam tegen de Turkse aanval op Afrin. Ze protesteerden tegen ‘terrorist Erdogan’, maar ook tegen minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken die weigert om het Turkse geweld te veroordelen. 

Wat de Koerdische demonstranten vooral steekt is dat de Europese landen niets doen om het geweld te stoppen. De Koerdische milities van de YPG hebben mede dankzij Amerikaanse steun ISIS verslagen, maar ze krijgen stank voor dank. De Koerdische demonstranten voelen zich verraden door de Europese regeringen. Halbe Zijlstra moet het speciaal ontgelden. Een man draagt het bord ‘Zijlstra schande! Bloed aan je handen!’

Er lopen een paar duizend Koerdische demonstranten aan de protestmars mee. De toch begint bij het gemeentehuis en onder zware politiebegeleiding trekt de massa de stad in. De mensen roepen leuzen in het Koerdisch, ‘Erdogan moordenaar’, ‘Erdogan terrorist’, ‘Erdogan fascist’ en Koerdische leuzen die een buitenstaander niet verstaat.

Wat opvalt zijn de vlaggen met de Koerdische PKK-leider Öcalan, die levenslang gevangen zit in een Turkse cel. Daarnaast zijn er vlaggen van de Iraanse Koerdische communistische partij en een heleboel borden met cartoons over Erdogan, als Hitler en The Great Dictator van Charlie Chaplin. Ook zijn er borden met Duitstalige leuzen. In Duitsland is een veel grotere Koerdische gemeenschap dan in Nederland. Er zijn een aantal Duitse Koerden naar Nederland vertrokken om hier te demonstreren. Hoeveel dat er zijn valt echter moeilijk te zeggen.

Ewout van den Berg van de Internationale Socialisten is ook solidair met de Koerden. Hij zegt tegen mij dat IS voor alle onderdrukte volkeren in de wereld opkomt, de Palestijnen natuurlijk maar ook de Koerden. Op mijn vraag of de Internationale Socialisten nog een stemadvies geven om op 21 maart BIJ1 te stemmen geeft Van den Berg een semi-bevestigend antwoord. Er loopt trouwens wel een BIJ1-politicus mee, Vreer. Met enkele anderen loopt Vreer achter een AFA-vlag.

Een Koerdische demonstrant vertelt mij dat zijn familie uit de provincie Diyarbakır komt, uit het zuidoosten van Turkije.  Zij hebben veel te lijden onder het geweld tussen het Turkse leger en de PKK. Hij woont gelukkig nu al vele jaren in Nederland en is getrouwd met een Nederlandse vrouw. Een jongen van begin in de twintig deelt folders uit. Zijn naam is Amer Haro. Hij vertelt in gebrekkig Nederlands – hij woont nog maar acht maanden hier – dat hij uit Afrin uit Noord-Syrië komt. Hij heeft geluk dat hij naar ons land heeft kunnen vluchten. Zijn familie is nog in Afrin en hij maakt zich zorgen, vanwege de Turkse invasie.

Politieagenten te paard en in busjes maken de route vrij. Ze moeten voorkomen dat er ongeregeldheden komen. De Koerdische demonstranten zijn vreedzaam. En er zijn gelukkig  ookgeen tekenen die er op wijzen dat nationalistische Turken een tegendemonstratie organiseren.

IMG_1551 IMG_1555 IMG_1558 IMG_1560 IMG_1566 IMG_1570 IMG_1577 IMG_1583 IMG_1585 IMG_1587 IMG_1588 IMG_1589

 

Afbeeldingen: © Ewout Klei