Wie goed opgelet heeft, zag dat ze in België al toegeslagen hadden: de klimaatspijbelaars. Scholieren en studenten die de straat op gaan om te laten zien dat ze het oneens zijn met het huidige klimaatbeleid. Ze vinden dat de overheid meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. De hype is ook overgeslagen naar Nederland.

Duizenden scholieren verzamelden zich gisteren om 11.00 op het Malieveld te Den Haag. Een mars door de stad volgde. Volgens de politie waren er geen opstootjes of andere wanordelijkheden. Zoals we gewend zijn, zijn de Nederlandse demonstranten (vaak) netjes.

Spijbelen is onwenselijk, zou je zeggen. Toch is niet iedereen het daarmee eens. GroenLinks-voorman Jesse Klaver steunt het spijbelen openlijk, maar een hart onder de riem kwam vandaag ook vanuit een andere opvallende hoek: wetenschappers. Zo’n 350 klimaatonderzoekers spraken hun steun uit voor de scholieren middels een brief. In de brief staan acht redenen waarom zij de jonge spijbelaars steunen.

Nu is de vraag: wanneer is een actie als deze, waarmee regels worden overtreden, te rechtvaardigen? Mijns inziens heeft dit alles te maken met proportionaliteit. Zonder onderbuikgevoelens dient de vraag te worden beantwoord of -kortgezegd- de voordelen tegen de nadelen opwegen. Is één dag van school missen de aandacht voor het klimaat waard?

Het broeikaseffect is een welbekend probleem. Er is geen sprake van doemdenken, maar van wetenschappelijke feiten. Wat anderen ook beweren, het klimaatprobleem is het grootste obstakel van deze eeuw. Het houdt verband met andere mondiale brandhaarden zoals de vluchtelingencrisis. Bij de demonstratie wordt netjes aan de wet gehouden, er zijn geen wanordelijkheden. Het enige wat ‘we’ moeten inleveren is dat scholieren een dagje school missen.

Natuurlijk, er zullen ongetwijfeld freewheelers tussen zitten. Maar dat maakt de actie niet minder legitiem. Al met al zijn de kosten matig, en hopelijk de winst groot.