Vrouwen en jonge meisjes “exposen”. Het is bekend geworden dat er zowaar groepsapps bestaan om de zedenpolitie uit te hangen: pikante foto’s die vrouwen in vertrouwen naar een man sturen worden daar gedeeld. Om deze sociale marteling aan te pakken zou een postercampagne, waarin duidelijk wordt dat jijzelf over je seksualiteit bepaalt, een goed teken zijn geweest. Maar D66-wethouder Simone Kukenheim vond het te heftig voor de gemeenschappen. Dit is laf wegkijken en het probleem niet aan willen pakken ten behoeve van ideologisch “bescherm minderheden”-gedram.

Het leven van vrouwen wordt zuur als niet kapot gemaakt door het delen van de foto’s. Volgens Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom, is er een groot cultuurprobleem in migrantengemeenschappen. Bij de Tafel van Tijs deed ze haar verhaal, samen met Izz Ad-In Ruhulessin. Vrouwen mogen de mannelijke ober niet aankijken, niet verliefd worden en er zijn zelfs gevaren om vermoord te worden voor onzedelijk gedrag. Musa deelde ook een eigen verhaal over dat ze niet met een mannelijke taxichauffeur zou mogen reizen. Seksualiteit, eerwraak en exposen is een onderwerp wat volgens haar onbespreekbaar is in Nederland. Dit heeft het delen van foto’s, seksueel geweld tegen vrouwen en verkrachting tot gevolg.

D66 houdt dit in stand. Een postercampagne met daarop een zoenende Joodse man en moslima mocht niet in Amsterdam gevoerd worden. De reden daarvoor was dat het te heftig zou aankomen bij de minderheidsgroepen in Nederland. Chapeau, regressief links heeft minderheden beschermd! Wanneer het gaat om een witte man die een vrouw verkracht zijn (terecht) de poppen aan het dansen, maar als het gaat om een moslim moeten we de gruwelijke daad tot het graf doodzwijgen. Politiek correcte figuren zijn verantwoordelijk voor de onbespreekbaarheid van het onderwerp. Door bigotry of low expectations ofwel positieve discriminatie in stand te houden, houden we ook belachelijke ideeën als eerwraak en de minderwaardigheid van de vrouw in stand.

Het is tijd dat we elkaar als gelijken gaan zien. Mannen en vrouwen, maar ook autochtonen en allochtonen. Als iemand uit een minderheidsmilieu een vrouw verkracht, dient hij even hard aangepakt te worden als een witte man. Niet alleen strafrechtelijk, maar ook in het publieke debat. Er moet een discussie op gang komen over de vrouwonvriendelijke cultuur binnen minderheidsgemeenschappen alsmede over het wegkijken en doodzwijgen van eerdergenoemde problemen. Alleen dan los je deze benauwende situatie écht op.

Afbeelding: Wikimedia, commons