Keeping It Real Art Critics (KIRAC) zijn twee kunstcritici, Stefan Ruitenbeek en Kate Sinha, die vragen stellen bij (moderne) kunst. De critici leverden in het hol van de leeuw kritiek op de tentoonstelling van Mara McCarthy, waarna ze uit de zaal verwijderd werden. Met vraagtekens over een zekere mate van politieke correctheid in de kunstwereld hebben ze een uniek platform binnen de kunstwereld.

Weinstein
Het is ook niet voor niets dat ze de Prijs voor Jonge Kunstkritiek 2016 hebben gewonnen. Ook mengen zij zich in het publieke debat en heeft Sinha een uitgesproken mening over Harvey Weinstein en het #metoo-debat. In de video ‘Who’s afraid of Harvey Weinstein?’ (uiteraard een verwijzing naar het bekende kunstwerk ‘Who’s afraid of red, yellow and blue?’ uit de critica haar vraagtekens bij de motieven van de beschuldigingen van Léa Seydoux.

McCarthy en Vietnam
Kunst hoort te emotioneren, te verrassen en te laten nadenken. In de eerdergenoemde tentoonstelling zou dit moeten met een zeer abstract kunstwerk (geometrische kunst, compleet zwart geverfd) over de Vietnamoorlog. Terecht stellen Ruitenbeek en Sinha pijnlijke vragen over het belang van dit kunstwerk. Deze oorlog is namelijk allang voorbij en voor de Westerse wereld is het duidelijk wie er ‘fout’ en ‘goed’ was. Van prikkeling is dus absoluut geen sprake. Het was een betere keuze en van hoger artistiek niveau geweest als McCarthy kunst had uitgekozen die maatschappijkritiek over de Irakoorlog ging, stellen KIRAC.

Telegraaf
Columnist Wierd Duk wijdde vandaag een artikel aan de critics. Volgens Duk is kunst ‘vaak linkse kitsch’. De boodschap van KIRAC is duidelijk verkeerd begrepen. Nergens stellen KIRAC namelijk dat kunst ‘kitsch’ is. De kunst die zij bekritiseren noemen ze dat wel, aldus de Telegraaf. Wel worden vraagtekens gesteld bij het verband tussen McCarthy’s politieke voorkeur en haar tentoonstelling. Dat betekent uiteraard niet dat álle kunst inherent links is. Wat wel nodig is, en dat is precies wat KIRAC doen, is vragen stellen over kunst.  Het Social Justice Warriors-gehalte is soms tergend hoog, dat kan niet worden ontzien.

Duk noemt Baudet en Trump als uitdager van ‘links’ en koppelt dit op deze manier aan KIRAC. Het is onzin om KIRAC te scharen bij de rechterflank. Het enige wat zij doen is kritisch zijn op kunstwerken. Dat is niet links, noch rechts, het is kritisch. De rol van een kunstcriticus is niet in de linker- of rechterflank te stoppen.

Nieuwe kunstkritiek
Desalniettemin is het werk van KIRAC zeer bewonderenswaardig. Geen één huisje hoort heilig te zijn, vragen stellen moet kunnen, zeker bij kunst. Tegelijkertijd zijn KIRAC niet ‘links’ of ‘rechts’, maar niet meer dan wat ze zijn: critici.

 

Afbeelding: Screenshot Youtube-kanaal KIRAC