Woede en harde uitspraken waren er vanmiddag genoeg bij de demonstratie in Den Haag voor sluiting van de terroristenafdeling in Vught en De Schie. Maar het geringe aantal demonstranten toont dat de gevangenisbehandeling van de ronselaars en jihadisten de Nederlandse moslims nauwelijks interesseert.

Achttien (18!) demonstranten waren opgetrommeld om vanmiddag voor de ingang van de Tweede Kamer hun ongenoegen te laten blijken over de behandeling van ronselaars, terreurverdachten en potentiële jihadstrijders in de terroristenafdelingen (TA’s) van de gevangenissen in Vught en Rotterdam (De Schie). Slechts achttien broeders – de aanwezigheid van zusters werd niet op prijs gesteld, was uit de Facebookoproep op te maken – trotseerden de kou om Abou Moussa, Abu Yazeed, Abu Souhayb en alle andere van noms de guerre voorziene medestrijders een hart onder de riem te steken.

20150102_152941

De politie hield zich op de achtergrond, blijkbaar vermoedde burgemeester Jozias van Aartsen dat er vandaag weer “geen grenzen zouden worden overtreden”. Slechts aan het begin van de demonstratie werd de aanwezigen verteld dat zij zich niet mochten vermommen, iets wat volledig genegeerd werd door op drie na alle demonstranten. “Wij vermommen ons niet, dit is tegen de kou,” zei een van de broeders tegen een agent. Voor aanvang werd gebeden op de stenen van Het Plein, daarna werden gele stukken karton met slogans uitgedeeld: “SluitTA”, “Niet veroordeeld, toch gestraft” en de meest opvallende: “Kamp Vught ‘43/’44, TA Vught ‘06/15 – De geschiedenis herhaalt zich”. Dit laatste is een verwijzing naar Vughts verleden als concentratiekamp tijdens de Holocaust.

20150102_152934

Zoals er wel meer verwijzingen naar de Shoah waren, wat verrassend is gezien het feit dat joden nu niet bepaald de meest populaire bevolkingsgroep vormen voor de gemiddelde salafistische activist. Zo waren er wel meer tegenstrijdigheden. Een van de sprekers beklaagde zich erover dat in de TA’s in Vught en De Schie moslims worden opgesloten om geen andere reden dan dat zij hun geloof belijden. “Waar is de vrijheid van meningsuiting?” vroeg de demonstrant zich wanhopig af, terwijl hij nota bene voor de ingang van ons parlement – dat hij afwijst, want “democratie is hypocrisie” – van dat recht gebruik stond te maken. De Tweede Kamer is overigens met reces, maar dat mocht de pret niet drukken.

Jullie solliciteren naar aanslagen

Een andere spreker waarschuwde minister van Justitie en Veiligheid, Ivo Opstelten, met de woorden: “Jullie solliciteren naar aanslagen,” waarbij zijn stem oversloeg van woede. Dat zou je kunnen interpreteren als een – strafbaar – dreigement, maar de politie stond erbij en keek ernaar – blijkbaar zit het met die vrije meningsuiting nog wel goed in ons land. De demonstranten waren, voorover zichtbaar, stuk voor stuk bekende gezichten van eerdere demonstraties: de harde kern van het Nedersalafistische activisme (en UvA-onderzoeker Martijn de Koning die zijn makkers omhelsde en handen schudde) was paraat. Maar ook niet meer dan dat en dit gaf een zekere tragiek aan de bijeenkomst. Niet één moslim van buiten dit circuit was komen opdagen en geen van de geïnteresseerde voorbijgangers voelde behoefte zich spontaan aan te sluiten bij de broeders.

Ergens is dit jammer, want de demonstranten hadden een paar interessante vragen kunnen stellen, een paar valide punten kunnen maken. Zoals: hoort iemand die van ronselen wordt verdacht (dus let wel: niet veroordeeld is) wel thuis is het bijzonder strenge regime van een terroristenafdeling? Zijn de enorme restricties in de persoonlijke vrijheid (afzondering, constant gefouilleerd worden) gerechtvaardigd bij een verdachte die zelf niet als terreurgevaarlijk bekend staat?

 

20150102_153008

Misschien verdienen Abu Moussa (het pseudoniem van Azzedine Choukoud) en alle andere Abu’s wel betere pleitbezorgers dan een groepje beroepsactivisten dat met zijn vervolgingswaan en absolute afwijzing van de democratie geen poot aan de grond krijgen bij de overgrote meerderheid van de Nederlandse moslimgemeenschap. Want hoeveel islamieten in ons land geloven echt dat Abu Moussa wordt vervolgd enkel en alleen omdat hij een vrome gelovige is? En als dit er zoveel zijn als in islamkritische kringen wel wordt gesteld, zijn zij in ieder geval niet bereid ervoor de Haagse winterkou te trotseren.

Ter afsluiting riep een spreker de Nederlandse media niet langer “over, maar met” moslims te spreken. Geen slecht punt, maar toen uw verslaggever de daad bij het woord probeerde te voegen, bleek geen van de achttien demonstranten bereid hem te woord te staan. “Wij praten niet met journalisten,” beet een van hen mij toe. Vreemd, want nog geen minuut eerder was hier expliciet tot opgeroepen. Het was zeker niet de enige tegenstrijdigheid in het discours van de broeders, die nadrukkelijk de democratische vrijheden stonden op te eisen die zij zo snel mogelijk zouden afschaffen als zij daar ook maar enigszins de kant toe kregen. Blijkbaar is niet alleen democratie gelijk aan hypocrisie.