Columnisten Clarice Gargard en Seada Nourhussen worden bedreigd door extreemrechtse figuren, die woedend zijn omdat beide zwarte dames niet bang zijn om racisme in Nederland te benoemen. Nourhussen is vanwege de bedreigingen gestopt als columnist bij Trouw, Gargard heeft aangifte gedaan tegen haar belagers.

 

Nu hebben meer dan 60 journalisten, opiniemakers en anderen, onder meer Joshua Livestro en Ewout Klei van Jalta, een open brief geschreven waarin ze zich solidair verklaren met het duo en met mensen van kleur met een mening.

 

De briefschrijvers stellen onder meer:

In een vrije, democratische samenleving moet de vrijheid van meningsuiting verdedigd worden tegen intimidatie. Dit geldt niet alleen voor de meerderheid. Individuen die tot minderheidsgroepen behoren hebben evenveel recht op die vrijheid van meningsuiting. Bedreigingen en continue campagnes van haat maken vrij spreken onmogelijk. Het is belangrijk te erkennen dat het hatelijke, racistische en beledigende commentaar op het werk van Nourhussen en Gargard niet slechts een reactie is op wat zij zeggen, maar vooral op wie het zegt: op het feit dat zij het zijn, twee zwarte vrouwen. Het racisme en de misogynie zijn gericht tegen zowel de boodschap als de boodschappers. Het onvervreemdbare grondwettelijke recht van spreken is echter niet gekoppeld aan geslacht, sociale status of huidskleur. De Grondwet geldt voor elke Nederlander.

Racisme is een probleem, zo stellen de briefschrijvers verder, ‘omdat de samenleving ermee beschadigd wordt’.  Daartegen willen ze stelling nemen: ‘Wij kunnen niet zwijgen over het psychische en verbale racistische geweld waarmee collega’s in het maatschappelijke debat te maken krijgen. Wie zwijgt stemt toe.’

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons