“Dit is een ode aan Joodse muzikanten, geen tribute,” zegt zangeres Niki Jacobs lachend wanneer zij haar show in het Concertgebouw in Amsterdam opent. En ook: “ik kan er niks aan doen. Alle nummers die bepalend zijn in mijn leven, zijn niet heel vrolijk. Verwacht maar geen gezellige voorstelling.” Humor heeft deze charmante dame zeker. Dat gaat gedurende de voorstelling zo door. “Ik was woest aantrekkelijk en gemakkelijk,” vertelt zij over haar eigen Sex and the city-jaren in New York. Niki Jacobs neemt ons middels haar zang, verhalen en beelden op het grote scherm mee in haar geschiedenis, die ook nog eens in een korte verhalenbundel opgesomd wordt.

Haar stem is helder en voedend voor de ziel. De lijst aan Joodse muzikanten die Jacobs ons op het grote scherm toont, is eindeloos lang en niks anders dan verbluffend. Van velen wist ik geeneens dat zij Joods zijn of waren. Daar is iets mee. “Mensen die zich niet aan de regels houden, hun eigen regels bepalen en geschiedenis schrijven. Zeker in deze tijden vind ik het mooi om u hierin mee te nemen en wat ben ik trots.”

De historie is zeer zeker iconisch en ook een reactie op de eeuwenlange maatschappelijke pijn van Joodse mensen en al helemaal op de Tweede Wereldoorlog. Niki Jacobs spreekt en zingt over het verdwenen Joodse straatbeeld in Europa en hoe het Jodendom in de Verenigde Staten zo openlijk een plek kreeg. Zij onderstreept die rijke cultuur met haar eigen versie van het gewichtige lied Kol Nidrei, een lied dat op Joods nieuwjaar en Grote Verzoendag in de synagoge wordt gezongen. Haar versie raakt mij meer dan ik wil toegeven. Even ga ik uit mijn stoel en weer terug om mijzelf een houding te geven.

“Van Joodse componisten, schrijvers, kunstenaars enzovoorts heb ik mijn levenswerk gemaakt. Ik dook in de boeken om uit te vinden waar je nou aan herkent of iemand Joods is. Ja, de Chassidische mannen herken je wel. Maar verder hebben Joodse mensen allemaal verschillende uiterlijkheden. Wat is dat nou toch, dacht ik steeds bij mijzelf, totdat ik een keer de keuken in liep bij mijn familie. Ik zag iedereen meedoen aan een gesprek en meningen verkondigen. Toen wist ik het! Hun stem. Joodse mensen herken je aan hun strijd met woorden.” Ik kon alleen maar blijven glimlachen.

Over Niki Jacobs
Niki Jacobs (1978) zingt al meer dan tien jaar. Vanuit haar klassieke vocale scholing heeft zij zich aanvankelijk gespecialiseerd in het zingen van Jiddische liederen. Jacobs studeerde aan het conservatorium en daarnaast in Londen en New York. Niki Jacobs is een begaafd vertolker van Jiddische liederen en wordt gezien als één van de beste zangeressen van dit moment.

Line-up tijdens dit concert:

Zang/gitaar – Niki Jacobs

Piano/accordeon – Pieter Jan Cramer van den Bogaart

Cello – Emile Visser

Banjo/mandoline/gitaar/zang – Hubby Jenkins

Contrabas – Jason Sypher