Ewout Klei breekt een lans voor Sylvana Simons. 

 

De leukste VJ

Sylvana Simons. Ik beschouw haar nog steeds als een opportunist. Zij was ooit de leukste VJ van de muziekzender TMF, maar ze heeft zich inmiddels ontpopt tot de spreekbuis van antiracistisch Nederland. Een rol die ze voor zichzelf heeft opgeëist, want het protest tegen Zwarte Piet is ooit begonnen bij Quinsy Gario en Anousha Nzume. Maar behalve dat ik haar opportunistisch vind en grenzeloos hypocriet – ze heeft zich aangesloten bij een partij die de Armeense Genocide ontkent en de dictatuur van Erdogan verdedigt – heb ik geen bijzondere hekel aan haar. Daar is Sylvana Simons eerlijk gezegd een beetje te simpel voor. Types als Sunny Bergman roepen wel enorme weerzin bij mij op. Zij hebben gestudeerd. Zij manipuleren de waarheid doelbewust. Sylvana is klein bier. En bovendien is ze zwart. Als ik haar heel erg zou aanvallen voelt dat – voor mij ook – als stiekem racisme. Vandaar ook dat ik Quinsy Gario in het verleden alleen op inhoud heb aangevallen. En ach, Quinsy Gario maakt nu vooral ruzie met zijn geestverwanten, net als die legendarische leeuwin Arzu Aslan.

 

Laffe dweil

Maar nu over de ophef. Degene die dat griezelige lynchfilmpje heeft gemaakt met Sylvana die door blanke racisten van de KKK wordt gelyncht is een zeldzame idioot. Een anonieme gek die moet worden opgespoord en een flinke boete moet krijgen, omdat het filmpje aanzet tot geweld. Maar aan hem (of haar, maar dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk) erger ik mij niet zo erg als aan Rob van Daal. De zanger van het Carnavalslied ‘Oh Sylvana’, waaronder de gek het racistische lynchfilmpje heeft gemonteerd, ontkent namelijk dat zijn lied over Sylvana Simons gaat. In werkelijkheid zou het gaan over een Russisch meisje dat haar koffers moet pakken, omdat ze zo vervelend doet tegen haar Nederlandse vriendje. Dat de tekst door horden volksstammen meteen wordt toegepast op Sylvana is toevallig, zegt Van Daal, maar dat vindt hij helemaal niet erg.

Je bent een laffe dweil Rob. ‘Zielepiet’ en fragmenten van ‘Zie ginds komt de stoomboot’ in je liedje duiden toch duidelijk op Sylvana Simons. Wees dus gewoon een vent Rob en zeg dat je Carnaval(s)shit over Sylvana Simons gaat. Je doet immers niks strafbaars, hoewel er over smaak zeker valt te twisten en ik niet van de stoel viel van het lachen toen ik je poging tot satire probeerde te beluisteren.

Je hebt hetzelfde kinderlijke niveau als oud-GroenLinkskamerlid Tofik Dibi, die een satire op het dagboek van Anne Frank wil maken. Bij Tofik Dibi zal het zijn djin wel zijn die hem zulke baarlijke nonsens influistert. Ik neem aan dat de fles die jij opentrok voordat je aan het componeren van deze kraker begon gevuld was met iets sterkers. Je zingt met dubbele tong.

Pak jij je ballen maar Rob en sta voor wat je zegt. ‘Ik sta hier, ik kan niet anders.’ Dan ben je een vent. Daarnaast, als je Sylvana Simons had willen bekritiseren in je liedje, waar op zich natuurlijk niets mis mee is, dan had je dit ook op een veel subtielere manier kunnen doen. Jouw tekst kan ik echter niet anders interpreteren dan een oproep aan Sylvana Simons om uit Nederland op te donderen, omdat zij een mening heeft die jou niet bevalt. Ik doe denk ik geen schokkende uitspraak als ik nu beweer dat jij op 15 maart het vakje van de Grote Blonde Leider rood kleurt.

 

Collectief gek

Nederland wordt knettergek. Het hypocriete gedram van DENK en de zelfbenoemde antiracisten komt mij volkomen de strot uit, maar de boze varkenskopjes en hun idenitair verzet – al dan niet met maskers en lynchfantasieën – vind ik minimaal net zo eng.

Natuurlijk is beschaving in werkelijkheid vaak maar een dun laagje vernis dat onze slechtheid slecht maskeert, we hebben die beschaving echter ontzettend hard nodig om niet te devolueren tot Neanderthalers. Het klinkt vast een beetje schijnheilig uit mijn mond, zo is het niet bedoeld deze keer, maar #jesuissylvana.

Nederland is ook van Sylvana Simons.