Ophef! Jesse Klaver en Ismail Ilgun staan gebroederlijk met elkaar op de foto bij Pauw. Journaliste Fadime Demir vindt het maar niks, maar Pauw-programmamaakster Mariska van der Klis verdedigt de tuigvlogger.

 

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wordt nog dagelijks op sociale media achtervolgd door haar tweet van 2 jaar geleden, dat de vrees dat er onder vluchtelingen misschien ook ISIS-strijders bevonden hysterie was. Sargentini bleek ongelijk te hebben en werd vervolgens, voor rechts, het symbool van naïef links dat het hoofd in het zand steekt. Jesse Klaver heeft eergisteren bij Pauw een actie ondernomen die hem de komende maanden/jaren wellicht ook zal blijven achtervolgen: een foto met de omstreden Turks-Nederlandse ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun. Dat Klaver zo amicaal met hem is wordt ongetwijfeld geframed als ‘islamisering’, ‘slappe knieën’, enzovoort enzovoort.

Fadime Demir, de charmante journaliste uit Amsterdam, ergerde zich groen een geel aan Jesse Klaver en het feit dat de talkshow Pauw de treitervlogger een podium geeft. Pauw-programmamaakster Mariska van der Klis voelde zich echter op haar tenen getrapt:

Lekker weer al die oordelen mensen! Het joch is 20. Net zo oud als mijn dochter. Probeert zijn leven weer op de rit te krijgen en daar is ie goed mee bezig. Gij die zonder zonden is… (…) En Fadime jij bent een journaliste. Iets meer objectiviteit en minder suggestiviteit graag.

Ergens had Van der Klis een punt, Ilgun had een soort van openbare schuldbelijdenis gedaan en is nu een soort van Turkse Ali B. geworden, maar Fadime Demir was het daar niet mee eens. Haar reactie was uiterst scherp, vooral haar woorden over de neiging tot goedkoop scoren door DWDD, RTL Late Night en Pauw:

interessant dat jij reageert, een gast van jullie talkshow Pauw die hem betaald om een vlog te maken gisteren. Waarom stel je mijn objectiviteit ter discussie vraag ik mij af? Omdat ik een foto plaats van twee uitersten. Wordt mijn objectiviteit dan ter discussie gesteld? Laat ik bij de feiten blijven als journalist: ik zie een treitervlogger die salonfahig gemaakt wordt en door de talkshows omarmt omdat hij op zijn beurt weer omarmt wordt door Topnotch. Ik zie iemand die wellicht spijt heeft, maar moet hij daarom een podium krijgen? Ik begrijp werkelijk waar niet waarom jullie, Pauw, maar ook RTL late night of DWDD hem blijven uitnodigen? Wat voegt hij toe? En graag objectief. Ik heb de beste jongen op geen enkele zinnige intelligente opmerking kunnen betrappen…en de meest trieste is wel deze uit het interview met AD van 30 september 2017, ik quote “In de discussie voor of tegen Erdogan, kiest Ismail voor Erdogan. ,,Want wat doen Nederlanders als ze moeten kiezen tussen Geert Wilders, Thierry Baudet en Jesse Klaver? Dan gaan ze toch ook voor Jesse Klaver, de enige normale? En Erdogan sluit niet zomaar mensen op. Ik zie veel kritiek op hem op de Turkse tv en die journalisten worden niet opgesloten.’’ Laten we ajb ophouden met ‘domme’ mensen een podium te blijven geven, en hen te laten denken dat ze daadwerkelijk wat te melden hebben. En niet te vergeten wat voor signaal de media aan andere jongeren afgeeft….treiter anderen, een raadslid, een politieagent, een wijk, film dat en zet dat op youtube, ga op nationale tv de held uithangen, en daarna…je wordt een held, de nationale media blijft je uitnodigen en betaalt je er zelfs voor….lachen, serieus, ik denk dat die jongeren zich rot lachen.

Ergo: Ilgun is ondanks zijn huidige aaibaarheid geen Ali B. en het is een slechte zaak dat deze ‘strijder van Erdogan’ door de verschillige VARABNN als held wordt binnengehaald. Het is niet alleen een klap in het gezicht van de slachtoffers van Ilguns treitercampagne, maar ook in die van de Turkse tegenstanders van Erdogan en van de hardwerkende allochtonen die op een fatsoenlijke manier proberen aan de kost te komen in Nederland.