Meindert Fennema (69) is politicoloog en emeritus hoogleraar politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam. Fennema nam het destijds als een van de weinigen op voor de vrijheid van meningsuiting van Hans Janmaat, wiens archief hij nu beheert. Ook keerde Fennema zich tegen een verbod op pedovereniging MARTIJN. Hij schreef vele boeken, waaronder Geert Wilders. Tovenaarsleerling (2010). Zijn nieuwste boek, Goed fout. Herinnering van een meeloper, ligt nu in de boekhandel.

Boek FennemaWelke plek op de wereld zou u nog eens willen bezoeken?
“Dat is een moeilijke vraag, maar ik zou zeggen: Vladivostok. Ik heb altijd de wens gehad om nog eens met de Trans Siberië Express te reizen. Ook zou ik nog een keer Peking (Beijing) willen bezoeken. In 1988 was ik er op uitnodiging van de Chinese Association for International Understanding, een communistische mantelorganisatie met 40 miljoen leden van wie er 38 miljoen waarschijnlijk niet eens wisten dat ze lid waren. Nou, in 1988 begon het net allemaal een beetje daar. Voor De Groene Amsterdammer heb ik toen een artikel geschreven. Ik zou heel graag in 2018 teruggaan om, dertig jaar later, het verschil te zien en wellicht een vervolgartikel te schrijven. Hoe dan ook, de Trans Siberië Express lijkt me de ultieme vorm van slow traveling, met een enorme historische connotatie. Intrigerend.”

Welk boek zou u nog eens willen lezen? En kunt u iets vertellen over uw nieuwe boek?
“Er zijn twee boeken die ik elk jaar lees: La Regenta van Clarin, en Oblomov van Ivan Goncharov. Absolute aanraders. Mijn nieuwste boek ben ik nu zelf aan het lezen: Goed fout. Herinnering van een meeloper. Het gaat over de tijd dat ik actief was binnen het Utrechtse Studenten Corps en later in de Communistische Partij Nederland. Er zijn grote overeenkomsten tussen die twee organisaties. Maar het gaat vooral ook om de vraag waarom ik zo lang betrokken ben geweest bij een partij die toch terreur en massamoorden verdedigde. De verkoop loopt goed en ik krijg positieve reacties van lezers.”

“Ik ben pas 69, dus ja, ik ga de triomftocht van GroenLinks zeker nog meemaken.”

Welke ontwikkeling hoopt u nog mee te maken in de Nederlandse politiek?
“Ik hoop dat GroenLinks ooit nog een heel grote partij wordt, dat lijkt me leuk. Het zou goed zijn voor de politiek in het algemeen. Meer dan andere partijen heeft GroenLinks een eigen cultuur die ik eco-liberaal zou noemen, maar niet conformistisch. GroenLinks trekt geen mensen aan die een mooie carrière willen hebben, maar praktische idealisten. D66 ligt dicht bij GroenLinks, maar is uiteindelijk toch meer een partij voor ambtenaren en bankiers. Ik vond Bram van Ojik goed en Jesse Klaver is een verademing. Ik ben pas 69, dus ja, ik ga de triomftocht van GroenLinks zeker nog meemaken.”

In welke periode van de geschiedenis zou je één dag willen leven?
“Ik denk Havanna in 1880. Cuba was het eerste land ter wereld dat spoorlijnen heeft aangelegd, wist je dat? De suikerindustrie was booming en er was behoefte aan vervoer van land naar fabriek. Wat me aanspreekt aan die tijd in Cuba is dat er enorme rijkdom was, maar geen adel. Iedereen moest gewoon werken. Ook was er nog slavernij. Het lijkt me interessant om te zien hoe dat functioneerde. Veel slaven werden waarschijnlijk – naar omstandigheden – redelijk behandeld. Ze werden heus niet de hele dag door met een zweep geslagen, zoals vaak wordt gedacht. Uiteindelijk waren slaven geld waard en moesten moeilijk werk verrichten. Als eigenaar had je niets aan een kreupele slaaf.”

“Maarten van Rossem heeft een discussietrucje waarmee hij elke discussie doodslaat”

Met welke vrouw zou je nog eens een wijntje willen drinken?
“Met Madonna. Ik ben geen fan, maar het is een bijzondere vrouw die zo verschrikkelijk veel dingen heeft gedaan en altijd aan de top is gebleven. Dat is des te bijzonderder als je bedenkt dat ze nergens écht de beste in was. En ze heeft van die leuke Afrikaanse kinderen. Ja, dat lijkt me een interessante vrouw.”

Wie zou je achterlaten op een onbewoond eiland?
“Je zou bijna zeggen Geert Wilders, zodat hij nooit meer bewaking nodig heeft. Dat zou ik hem echt gunnen. Maar verder… Ik heb eigenlijk aan steeds minder mensen een hekel. Dat komt met de jaren, ja. Maar goed. Hoe heet die van tv, Fons de Poel. Ja, die mag wel naar een onbewoond eiland. Hoewel, die heeft natuurlijk al op z’n donder gehad hè, dus dat ik wel een beetje zielig dan. Eh… Maarten van Rossem. Die heeft een discussietrucje waarmee hij elke discussie doodslaat. Dus ja, Van Rossem mag daar wel heen. Helemaal met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht.”