Jerry Afriyie, beter bekend onder zijn nom de plume/guerre Kno’LedgeCesare, is in hoger beroep veroordeeld tot 500 euro boete omdat hij een agent mishandelde tijdens zijn arrestatie op een demonstratie tegen Zwarte Piet.

 

Vorig jaar werd Jerry Afriyie nog vrijgesproken, maar omdat de activist schadevergoeding van de politie eiste ging hij in hoger beroep. Dit is hem duur komen te staan. Om precies te zijn 1.000 euro. Behalve 500 euro boete moet hij ook 500 euro schadevergoeding betalen aan de agent die hij verwondde. Dit schrijft regionaal dagblad De Gelderlander vandaag.

De arrestatie van Afriyie vond in 2014 plaats, tijdens een grote demonstratie tegen Zwarte Piet in Gouda. Behalve Afriyie werd ook documentairemaakster Sunny Bergman gearresteerd, bekend van haar documentaire ‘Wit is ook een kleur’. De demonstranten hadden het gebod van de burgemeester genegeerd om alleen te demonstreren op een terrein achter het centraal station van de stad. De politie arresteerde die dag zo’n 90 demonstranten, tegen- en voorstanders van Zwarte Piet.

Tijdens zijn arrestatie gebruikte als enige van de linkse demonstranten tegen Zwarte Piet geweld. Hij trok en duwde en kneep een agent in zijn been. Justitie acht dit geweld bewezen, vandaar de veroordeling.

Jerry Afriyie haalde vorig jaar zomer ook het nieuws toen hij knallende ruzie met Quinsy Gario kreeg, de andere initiatiefnemer van de anti-Zwarte Pietenacties. Afriyie beschuldigde Gario op Facebook onder andere van een gedragsstoornis en een wit superioriteitsgevoel:

Wat ik nog erger vind dan de gedragsstoornis van Quinsy is de stilte van een grote groep mensen in de gemeenschap die mij al 4 jaar vragen om kalm te blijven, maar Quinsy niet aanspreken op zijn gedrag. (…) Quinsy heeft het witte superioriteitsgevoel overgenomen en probeert dat toe te passen in de beweging. Ik zal dat nooit toe laten. Ik vecht tegen het idee dat de ene beter is dan de andere. Dus ook wanneer mijn broeder mij of anderen minderwaardig wil bejegenen.

Gisteren verscheen er op VARA-weblog Joop, waar Jerry Afriyie ook voor schrijft, het artikel ‘Witte Nederlander, het ligt echt aan jou’. De auteur van kleur, ene Pascal Vanenburg, gaat hierin flink tekeer tegen de witte man die door en door racistisch zou zijn. Ik heb even geen zin in een linkje, maar Vanenburg inspireerde mij vandaag wel. Daarom deze uitsmijter: ‘Jerry Afriyie, het ligt echt aan jou.’

 

Update 14:13 uur

Uiteraard gaat Jerry Afriyie tegen deze uitspraak in cassatie. Mocht de uitspraak van de Hoge Raad tegenvallen dan kan hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.