Op een verjaardagsfeestje vertellen dat je op D66 hebt gestemd is misschien niet zo handig. De kans bestaat dat je hardhandig het huis uit getimmerd wordt en nooit meer uitgenodigd.

 

Die aversie tegen D66 is terecht. Zoals Alexander Pechtold en Pia Dijkstra gisteren nog aantoonden. Zelden heb ik binnen 24 uur zo’n draaikonterij gezien als in de zaak Lili en Howick. Ik ben oprecht blij dat de twee Armeense kinderen in Nederland mogen blijven en ik hoop dat ze weer veilig met hun grootouders herenigd worden.

De blijdschap van Alexander Pechtold is niet oprecht. Het is ordinair opportunisme, want eerder deze week zei Pechtold nog dat hij niet op de stoel van de rechter wilde zitten. Verder heeft zijn fractie niks gezegd over het besluit om Lili en Howick uit te zetten. Pia Dijkstra windt zich nu opeens over op dat men stil bezig was een oplossing te zoeken. Maar ik zal u zeggen wat D66 zou hebben gedaan: ze linea recta op het vliegtuig naar Armenië zetten en niet meer naar de kinderen omkijken. Ik heb het zo vaak gezegd. Ben je geen randstedelijke yup dan tel je voor D66 niet mee. Alle inspanningen van lokale D66’ers in de provincie ten spijt. Er zijn nog D66’ers die geloven in de oude sociaal liberale idealen van weleer. Helaas worden ze doodgezwegen of de partij uitgewerkt.

Maar Lili en Howick is voor de D66 top slechts damage control. Pechtold moest, volgens de Privé en De Telegraaf, zo nodig met veel agressie een abortus afdwingen bij Anne Lok. Nu blijkt dat Alexander Pechtold publicatie van de correspondentie tussen hem en Anne Lok, heeft weten af te voorkomen. Er zit dus mogelijk een grote kern van waarheid in het verhaal van Anne Lok. Maar Lok is dom geweest. Zij had naar de politie moeten gaan om aangifte te doen. Sterker nog, dat zal ze dat moeten doen. Laat de rechter maar uitzoeken wat Pechtold misdaan heeft en laat hem, als blijkt dat het waar is wat Lok zegt, door een rechter veroordeeld worden. Hoe eerder politiek Den Haag van Pechtold af is, hoe beter.

Maar onze ex-burgemeester van Wageningen en gewezen veilingmeester is bezeten van de macht. Nu D66 regeringspartij is, is D66 al haar principes kwijt geraakt. Het referendum stierf een stille dood. Het onderwijs is onder minister Ingrid van Engelshoven ook niet beter af. Leraren worden nog steeds onderbetaald en studenten mogen straks meer betalen voor hun studentenlening. Hoezo hoger onderwijs voor iedereen bereikbaar? Dacht het dus niet. D66 laat alles varen voor macht. Heeft Pechtold zijn ziel aan de Duivel verkocht? Mogelijk wel. Wel heeft D66 zijn principes verkocht voor 30 zilverlingen. Maar helaas voor D66 zijn zilverlingen niet zo veel waard. Net als D66 trouwens…

Zo blijkt maar weer in het Nederlands liberalisme. Het is meer zuur dan zoet.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons