Wie heeft het voor het zeggen in rechts Nederland? Die vraag bracht Jalta er aan het eind van dit jaar toe een panel samen te stellen van acht prominente rechtse opinieleiders met als doel te komen tot dé Top-50 Invloedrijkste Rechtse Nederlanders.

Dinsdag presenteerden we u al de nummers 50 tot en met 26, met daarin namen als Aleid Truijens, Elma Drayer, Hans de Boer en Gert-Jan Segers. Vandaag tellen we af naar de winnaar.

Onderaan deze top-25 hebben we tevens een lijst toegevoegd met 21 eervolle vermeldingen. Deze personen kregen allemaal stemmen van ons panel, maar niet genoeg om de top-50 te halen.

Top-50 Invloedrijkste Rechtse Nederlanders
Nummers 25 t/m 1

25. Thierry Baudet, publicist
Conservatief denker die politiekincorrect uit de hoek kan komen. Pleitbezorger van de natiestaat en een van de initiatiefnemers van Burgerforum-EU dat zich inzet voor een referendum over de toekomst van de Europese Unie.

24. Esther Voet, directeur CIDI
Voormalig hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad en sinds maart 2013 directeur van het invloedrijke Centrum Informatie en Documentarie Israël. Onverschrokken in haar stellingname voor de Joodse zaak.

23. Martin Bosma, Kamerlid
Ruim acht jaar Kamerlid voor de PVV en dat is tegenwoordig lang. Secretaris van de fractie en volgens velen “het brein achter Wilders”. Volledige loyaliteit aan zijn partij. Maakt tevens deel uit van het Presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. “De beste Kamervoorzitter die we nooit hebben gehad,” aldus een van de panelleden.

22. Bob Smalhout, columnist
Breed georiënteerd zwaargewicht met veelgelezen column in De Telegraaf. Oordeelt scherp over de moderne tijdgeest. Naast publicist ook emeritus hoogleraar en waarnemend predikant.

21. Chris Rutenfrans, journalist
Als lid van de opinieredactie van de Volkskrant “de schakel tussen intellectueel rechts Nederland en de opiniepagina van de krant”, aldus het panel. Organisator van maandelijkse borrel voor rechtse denkers, schrijvers en politici.

20. Rob Hoogland, columnist
Al ruim vijfentwintig jaar de stem van rechts Nederland op pagina drie van De Telegraaf en als zodanig waarschijnlijk de best gelezen columnist van Nederland.

19. Marike Stellinga, journalist
Adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Prijswinnend economie-expert. Brak in 2009 als chef economie van Elsevier door met haar boek De mythe van het glazen plafond, waarin ze betoogde dat Nederlandse vrouwen die de top willen bereiken geen strobreed in de weg wordt gelegd.

18. Frits Bolkestein, publicist
De mastodont van rechts Nederland. Was achtereenvolgens Kamerlid, staatssecretaris, minister, fractieleider en eurocommissaris. Alweer 81 jaar, maar zijn beschouwingen over Europese ontwikkelingen, economie en integratie vinden nog altijd gretig aftrek.

17. Arendo Joustra, journalist
Hoofdredacteur van Elsevier, ’s lands grootste opinieblad. Klassiek-liberaal met behoudende inborst. Principieel. Regelmatig op de bres voor vrijheid van orthodoxe gelovigen.

16. Mona Keijzer, Kamerlid
De rijzende ster van de christendemocratie. Pas sinds 2012 in de Tweede Kamer, maar wel met 127.000 voorkeursstemmen. Groeide daarna uit tot prominent parlementariër. “Gaat nog eens hoge ogen gooien,” zegt een panellid.

15. Leon de Winter, schrijver
Al jarenlang spraakmakend opiniemaker en columnist. Zijn werk wordt tot ver buiten ’s landsgrenzen gelezen en gewaardeerd. Pro-Israël en pro-Amerika. Lijkt soms de enige Nederlandse schrijver die kritisch durft te zijn over president Barack Obama. De theatervoorstelling Anne, die hij samen met zijn vrouw Jessica Durlacher produceerde, werd dit jaar in binnen- en buitenlandse pers lovend ontvangen.

14. Elbert Dijkgraaf, Kamerlid
Was hoogleraar empirische economie aan de Erasmus Universiteit voordat hij in 2010 voor de SGP in de Tweede Kamer belandde, waar hij naam maakte met zijn vakinhoudelijke kennis. Voor lagere lasten en minder bureaucratie. Gevatte optredens bij Pownews. Een panellid: “Kandidaat-minister als de SGP ooit mag meeregeren.”

13. Martin Sommer, columnist
Zorgt wekelijks voor een nuchter, behoudend geluid op de opiniepagina van de Volkskrant. Regelmatig mikpunt van Arnon Grunberg, wat voor Jalta tot aanbeveling strekt. “Feitelijk een klassieke sociaaldemocraat, maar zo realistisch dat hij inmiddels met anderhalf been in het rechtse kamp staat,” zegt een lid van het panel.

12. Pritt, blogger
Pritt, aka Marck Burema, is hoofdredacteur van GeenStijl, ‘s lands meest bezochte blog waar zowel links als rechts op de korrel wordt genomen. Maar links dan wel wat meer dan rechts. Mede dankzij Pritt zelf, die de roze kanonnen regelmatig richt op zijn favoriete slachtoffers: “PvdA, D66, Brussel en GroenLinks” (aldus zijn eigen Twitterbiografie).

11. Paul Jansen, columnist
Chef politiek van en columnist bij ’s lands grootste dagblad. Werd in 2010 door Vrij Nederland de invloedrijkste en best ingevoerde duider van het Binnenhof genoemd. Zijn beschouwingen in De Telegraaf worden tot in het Torentje gelezen.

10. Pieter Omtzigt, Kamerlid
Al ruim tien jaar Kamerlid voor het CDA. Een van de smaakmakers van de Tweede Kamer. “Niet weg te slaan uit de media,” zegt het panel. Voorvechter van lagere belastingdruk. Eerder deze maand door Parlementaire Pers Vereniging uitgeroepen tot Kamerlid van het Jaar.

9. Kees van der Staaij, Kamerlid
Bracht de SGP naar het centrum van de macht en heeft de partij een breder profiel gegeven. Sleepte een derde zetel in de wacht, peilingen wijzen inmiddels zelfs op een vierde. Maakte de SGP een serieus alternatief voor rechtse CU’ers, gelovige PVV’ers, conservatieve CDA’ers en ontevreden VVD’ers.

8. Sjuul Paradijs, journalist
Hoofdredacteur van de grootste krant van Nederland, De Telegraaf. “Zijn keuzes kunnen carrières – en partijen – maken of breken,” zegt het panel. Stak dit jaar zowel zijn krant als zichzelf in een nieuw jasje. Onder zijn leiding is De Telegraaf weer een echte campagnekrant geworden: voor de auto, de belastingbetaler, ondernemers en militairen. “Belangrijkste pleitbezorger van rechtse hobby’s,” aldus een van de panelleden.

7. Mark Rutte, premier
Minister-president die zowel met de PVV als de PvdA kan regeren. Kameleon met gebrek aan richtingsgevoel. “Wordt niet langer als leider erkend op rechts,” aldus het panel. Kan toch door zijn machtspositie niet ontbreken in de top 10. Grootste vraag: gaat hij de vergissing van Balkenende herhalen door te lang aan te blijven?

6. Joost Eerdmans, wethouder
Als wethouder voor Leefbaar Rotterdam onmiskenbaar een van de grote winnaars op rechts in 2014. Werkte zichzelf op tot kandidaat-premier door zijn uitstekende optredens in vraaggesprekken en debatten tijdens de campagneperiode. In zijn periode bij WNL de enige die de missie, het vertolken van een rechts geluid, serieus leek te nemen.

5. Halbe Zijlstra, Kamerlid
Fractievoorzitter van de VVD, een functie waarin hij ongebonden een herkenbaar VVD-geluid kan laten horen. Moet redden wat er zien te redden valt in deze voor de liberalen rampzalige kabinetsperiode. Lijkt namens zijn partij de hele last van de samenwerking met de PvdA op zijn schouders te hebben geladen.

4. John de Mol, mediamagnaat
Grootaandeelhouder in rechtse media in ons land: SBS, Telegraaf Media Groep, voorheen ook RTL. Schijnt rechtse politieke opvattingen te hebben maar, constateert het panel, “anders dan bijvoorbeeld Rupert Murdoch bemoeit hij zich volstrekt niet met de redactionele koers van door hem mede gecontroleerde media, laat staan met de landelijke politiek.” Als hij dat wel deed, stond hij ongetwijfeld nog hoger.

3. Edith Schippers, minister
Grootste kanshebber op rechts op het premierschap als Rutte aftreedt (maar daar ziet het niet naar uit). De recente nederlaag in de Senaat werd een overwinning toen bleek dat haar partijtop bereid was hemel en aarde te bewegen om haar binnen het kabinet te houden. Ligt op koers om de eerste vrouw in het Catshuis te worden.

2. Geert Wilders, Kamerlid
Gaat bij de volgende verkiezingen misschien de grootste worden, maar dan? Heeft zichzelf met zijn “Minder, minder, minder”-toespraak bewust buitenspel gezet. De kans dat hij ooit nog mag meeregeren, is tot nul geslonken. “Eeuwig zonde dat hij in 2012 het Catshuisberaad liet klappen,” oordeelt het panel.

1. Sybrand van Haersma Buma, Kamerlid
Grootste kanshebber op rechts op het premierschap als Rutte aanblijft als VVD-kandidaat (en daar ziet het wel naar uit). Heeft zijn partij electoraal slim net iets rechts van het midden gepositioneerd, de opwaartse lijn in de peilingen te pakken gekregen en zo de mastodonten stil gekregen.

“Werkte zijn partij op tot serieus genomen speler en zichzelf tot koploper onder de rechtse kandidaat-premiers. Een topprestatie!” aldus het panel, dat hem op 1 plaatste.


Eervolle vermeldingen

Antoine Bodar, priester
Wilco Boender, voorzitter Conservatief Café
Diederik Boomsma, CDA-raadslid Amsterdam
Han ten Broeke, Kamerlid
René Cuperus, publicist
Raijmond Gradus, directeur W.I. CDA
Henk Kamp, minister
Jan van Klinken, publicist
Neelie Kroes, oud-eurocommissaris
Hans Labohm, publicist
René van Rijckevorsel, adjunct-hoofdredacteur Elsevier
Jan Roos, verslaggever Powned
Patrick van Schie, directeur Telderstichting
Rob Schouten, columnist
Fred Teeven, staatssecretaris
Ebru Umar, publicist
Frank Verhoef, blogger
Martin Visser, journalist/columnist De Telegraaf
Frits Wester, politiek commentator RTL Nieuws
Sylvia Witteman, columnist
Gerrit Zalm, oud-VVD-minister

Beeld: cc Wikimedia