De homofobe Ioan Vreeling was tot voor kort bestuurslid bij de Arnhemse afdeling van het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA. Nadat hij Rik de Jong een ‘betonschaarbehandeling’ had toegewenst, doelend op de mishandeling van een homostel met een betonschaar, werd Vreeling uit het bestuur van de Arnhemse CDJA ontheven. Spijtig genoeg bleef reactie in eerste instantie een lange tijd uit. Uiteindelijk heeft het CDJA goed gehandeld en laat zien dat homofobie ook in het christelijke CDA niet welkom is.

De homohaat van Vreeling gaat al jaren terug. In 2014 claimde het toen CDA Hellevoetsluis-bestuurslid dat het westen een ‘sodomitische bende’ aan het woorden was en dat homo zijn een zonde was ‘net zoals stelen en moorden’. Dit zorgde ervoor dat Ioan uit het bestuur van het CDA werd gezet.

Vreeling kreeg een tweede kans bij het CDJA, de jongerentak. De uitlatingen waren bekend, maar dat weerhield de jongerenpartij er blijkbaar niet van om hem toch aan te nemen als bestuurslid. Dat ging mis.

Op de Facebook van TPO-redacteur Bert Brussen liet hij weten dat Rik de Jong een eerdergenoemde ‘betonschaarbehandeling’ toewenste. In eerste instantie bleef het stil bij het CDJA. Reactie bleef uit. Pas toen het incident op Twitter rondging, reageerde de jongerentak met verwijdering van het bestuurslid.

Hoewel het lang duurde, reageerde het CDJA adequaat. ‘binnen onze jongerenorganisatie is plaats voor iedereen om te zijn wie ze willen zijn ongeacht geslacht, opleiding, religieuze overtuiging of seksuele geaardheid.’, liet het CDJA weten op hun website.

Afbeelding: screenshot Twitter