Op de avond voor de vijftigste verjaardag van de koning zenden de NOS en RTL een interview met ons staatshoofd uit. Aan Wilfried de Jong de eer om de vragen te stellen. Voor de meeste Nederlandse journalisten zou een dergelijke klus ongetwijfeld het hoogtepunt van de carrière betekenen.

 Direct nadat bekend werd dat het interview komende woensdag wordt uitgezonden, blikten media uitgebreid vooruit op het gesprek. Logisch; het is een bijzondere gelegenheid. Het staatshoofd geeft nauwelijks uitgebreide interviews. En dat gegeven schijnt volstrekt normaal te zijn. Maar een interview met de koning zou eerder regel dan uitzondering moeten zijn.

Toen Willem-Alexander begon aan zijn koningschap kondigde hij aan dat hij zijn ambt wilde moderniseren. Daar slaagt hij grotendeels in. Bij openbare optredens is de koning toegankelijk en veel mensen kunnen zich met hem identificeren. Dit in tegenstelling tot de wat meer afstandelijke koningin Beatrix.

Maar waarin de koning nog niet modern is geworden, is zijn openheid richting de media. Als het gaat om de roddelpers heeft hij daar overigens groot gelijk in; ook een staatshoofd heeft recht op een privéleven en er is weinig zo sneu als een ”journalist” die zich tussen de bosjes verstopt om de koning en zijn kinderen te fotograferen tijdens een familiair samenzijn.

Interviews zou de koning echter veel vaker moeten geven. Op gezette tijden het liefst. Niet wekelijks, zoals de minister-president, maar één keer in het half jaar zou volstrekt redelijk zijn. Als koning vertegenwoordigt Willem-Alexander het land in het buitenland en is hij onderdeel van de regering. Hij mag dan wel onschendbaar zijn, maar enige informele verantwoording zou geen kwaad kunnen en bovendien passen bij zijn streven het koningschap te moderniseren.

De koning heeft dit niet zelf in de hand, maar het zou in overleg met de rest van de regering snel geregeld kunnen zijn. Dat het zeldzame interview dat de koning nu gaat geven direct groot nieuws is, laat op pijnlijke wijze zien dat het volk en de media nog altijd veel te veraf staan van de man die een enorme verantwoordelijkheid heeft. En daar mag gerust verandering in komen.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons