De Stichting Democratie & Media stopt met de financiële ondersteuning van de Inktspotprijs, zo meldde de Volkskrant vanochtend. Maar de prijs is vandaag gered, dankzij een gulle gift van Jens van Egmond.

 

Jens van Egmond

Toevallig hoorde net ik van Anna Grebenchtchikova dat jij 5.000 euro hebt betaald om Inktspotprijs door te laten gaan. Top! Waarom eigenlijk? Wat beweegt je?

Ik heb vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan, en cartoonisten zijn een uiterst belangrijk medium in het debat. Ik was al een tijdje op zoek naar een mooi doel om 5.000 euro aan te geven. De reden daarvoor is dat mijn werkgever Cardano een traditie heeft dat als je er 5 jaar werkt je dit bedrag krijgt om aan een goed doel te geven. Ik heb gekeken naar Bits of Freedom, Reporters sans frontières en de organisatie van Glenn Greenwald bijvoorbeeld. Maar toen ik vanochtend het bericht in de Volkskrant las wist ik het meteen. Ik heb ook altijd een onbehaaglijk gevoel overgehouden aan de arrestatie van Gregorius Nekschot en het bijbehorende machtsvertoon.

Gefeliciteerd trouwens nog, met je 5-jarige jubileum. Een ook een mooie traditie, dat geven aan het goede doel als je iets te vieren hebt.
Yes. Als ik de 10 jaar haal, volgt overigens het dubbele bedrag.

Afbeelding: Eleanor Roosevelt en de Universal Declaration of Human Rights(1949). In artikel 19 wordt de vrijheid van meningsuiting uiteengezet. Wikipedia / Wikimedia Commons