Kristina Türkmen, de eerder dit jaar in opspraak geraakte FvD-kandidate uit Amsterdam, is weer terug op Twitter. Naast reclame maken voor het FvD is ze vooral bezig met het zaaien van haat tegen moslims.  Dit doet ze onder andere door het retweeten van nepnieuws.

De Leidse universitair docent Peter Burger, specialist in het opsporen en ontmaskeren van nepnieuws, sprak Türkmen zaterdag kritisch aan. Türkmen deelde namelijk een anti-islamitisch nepnieuwsbericht over een vrouw uit Nigeria die mishandeld zou zijn door moslims. In werkelijkheid echter kwam de vrouw uit Ivoorkust en in werkelijkheid werd ze mishandeld door haar vriend. We zien dit soort nepnieuwsberichten wel vaker. Onder een schokkende foto of een schokkend filmpje wordt een totaal verkeerde beschrijving gezet, waardoor de argeloze kijker gaat geloven in het populistische narratief dat de islam een jihad voert tegen het Westen, een jihad die door de mainstream media wordt verzwegen.

Kristina Türkmen raakte begin dit jaar in opspraak. Dat kwam door haar rabiate gedrag op sociale media. Ze twitterde onder andere dat een radicale imam moest worden opgehangen en dat van moslimfundamentalisten de handen en geslachtsdelen moesten worden afgehakt. Türkmen, die op nummer 7 van de Amsterdamse lijst van het Forum voor Democratie stond, werd omdat ze (half) excuses aanbood niet van de lijst gehaald. De gewraakte berichten werden door haar verwijderd. De screenshots werden echter wel bewaard.

Nu, een klein half jaar later, doet Türkmen dus alsof er niets gebeurd is en gaat gewoon weer verder met het verspreiden van moslimhaat. Behalve nepnieuws retweet ze ook opiniemakers zoals Joost Niemöller, Sam van Rooy, Jan Roos, Dr. Jan van de Beek, Jan Gajentaan, Edwin Wagensveld (jawel, de voorzitter van Pegida), Leon de Winter, Robert Spencer, Anne Marie Waters en Ezra Levant, nepnieuwsmedia als Voice of Europe; en anonieme tweeps als Willem de Mug, Blondemevrouw, Percolator, Mirjam152, Seven en ZilteHond (Botte Hond). Vrijwel alle berichten gaan over de moslims en over vluchtelingen, hoe verschrikkelijk gevaarlijk zij wel niet zijn. Het narratief is belangrijker dan de feiten, blijkt ook uit een twitterfittie die Türkmen zondag had met een andere twitteraar, naar aanleiding van de kritiek van Peter Burger.

Dat Türkmen zo fel anti-islam is komt mede omdat ze op haar vijftiende naar Nederland moest emigreren vanuit het Midden-Oosten. Türkmen heeft een christelijke achtergrond en christenen in het Midden-Oosten hebben het vaak moeilijk. Islamitische terreurgroepen richten zich ook specifiek op christenen en maken veel slachtoffers. Dit rechtvaardigt Türkmens rabiate twittergedrag natuurlijk niet, maar verklaart het wel deels.

Belangrijker is echter de negatieve invloed van sociale media op de denkwereld van een persoon. Türkmen leeft in een parallelle werkelijkheid, net als veel andere twitteraars aan de uiterste rechterzijde van het politieke spectrum. Politici van de PVV en FvD, een groepje opiniemakers en nepnieuwssites versterken het geloof in dit alternatieve universum. Het eigen grote gelijk – de islam is onze ondergang, vluchtelingen zijn onze ondergang – wordt telkens maar herhaald. Türkmen volgt alleen rechtse politici en opiniemakers, niemand die daar buiten valt. Dat mag allemaal natuurlijk, we zijn een vrij land, maar haar twittergedrag (wie ze volgt, wie ze retweet, wat ze schrijft) is het bewijs dat islamisering vooral in je hoofd zit. En dat waandenkbeelden tot radicalisering leiden.