Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) moeten we minder vlees eten, vanwege het milieu. De overheid moet zulk gedrag stimuleren, onder andere via de invoering van een vleestax. 

 

Ofschoon ik dol ben op filosoof Floris van den Berg vind ik de wijze waarop hij zijn veganistische ideologie uitdraagt een beetje te radicaal (komt van radix, Latijn voor wortel), to put it mildly. Aan Roos Vonk die de bio-industrie met de Holocaust vergeleek zal ik geen woord vuilmaken. Jalta wil een kwaliteitsblog zijn.

Een vleestax komt heel betuttelend over. Zoals veel veganisten met hun holier than thou-houding ook niet bepaald sympathie opwekken. En wees ook eerlijk: mensen zijn vleeseters. Dat is natuur. Zo zijn we geëvolueerd. Andere kant, er zijn alleen veel te veel mensen op de aarde tegenwoordig en vlees kost het milieu meer dan groente en fruit, vandaar de op zich terechte zorgen over vleesconsumptie.

De de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur zou zijn zorgen wat beter, wat minder moralistisch, moeten communiceren. Die holier than thou-houding roept weerzin op bij de mensen. De gewone vleesetende Nederlander (Ewout Klei, vrij naar Sybrand Buma) denkt dan: ‘Veganisten zijn hufters.’

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons