De act van de PVV/FvD rage boys op social media begint te vervelen

Het was weer eens raak op social media. De rel van de dag ging over de VN Afgezant voor Irak, onze voormalige minister van Defensie Jeanine Hennis. Er was een foto gepubliceerd van Hennis tijdens een ontmoeting met de hoogste sji’itische geestelijke in Irak, ayatollah Ali al Sistani. Het ‘schandalige’ element betrof daarbij het feit dat ze een hoofddoek droeg.

“Jeanine Hennis bekeerd tot de islam!”, schreeuwde een wanhopig op clicks jagend relblog. Vervolgens ging in Twitterland de uiterst rechtse meute er nog eens overheen. Hennis zou vrouwen in de regio “in de steek hebben gelaten”. Ze zou “overgelopen” zijn naar de islam. Dit was niets minder dan “de verloedering van het Vrije Westen”.

Het is allemaal zeldzame flauwekul. Zoals Jaap Jansen terecht vaststelt, is het dragen door vrouwen van een hoofddoek of sluier tijdens een audiëntie met een hoge geestelijke leider bepaald niet alleen een islamitisch gebruik. Jansen publiceerde foto’s van onder andere Melania Trump en koningin Maxima met door zwarte sluiers bedekte haren tijdens ontmoetingen met Paus Franciscus. Wie zich geen rechtse woede over die foto’s kan herinneren, heeft geen geheugenprobleem. Die was er namelijk niet.

De kunstmatige ophef!™️ is typerend voor de dubbele standaard die men op rechts hanteert als het over religie gaat. Haarbedekking bij een ontmoeting met de paus is “traditie”, bij ontmoeting met een islamitische geestelijke is het “culturele capitulatie.” Als een islamitische geestelijke weigert een vrouw een hand te geven is dat een bewijs van gefaalde inburgering. Als vervolgens wordt vastgesteld dat orthodoxe Joodse geestelijken vrouwen ook niet de hand willen schudden, wordt dat schouderophalend afgedaan.

Hennis is in Irak als hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van de Verenigde Naties. Haar taak is om, in heel moeilijke omstandigheden, te werken voor vrede in een buitengewoon gewelddadig deel van de wereld. Dat vereist naast tact ook respect voor lokale religieuze conventies – zelfs als ze persoonlijk heel andere opvattingen over deze conventies heeft. Ze is in ieder geval nadrukkelijk niet aangesteld om de rechtse rage boys op hun wenken te bedienen door diplomatieke relletjes te veroorzaken.