Omdat GeenStijl te weinig handtekeningen haalde voor het donorreferendum ging dat niet door, maar na vandaag behoren zulke fratsen tot het verleden. De senaat heeft besloten het raadgevend referendum af te schaffen.

Behalve coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemde ook de SGP voor het voorstel het referendum af te schaffen. De andere partijen waren tegen, ook PvdA en GroenLinks.

De Stichting Meer Democratie is woedend en vergelijkt D66 met de communistische partij van Oost-Duitsland.

Een beetje overdreven. GeenStijl is ook woedend en geeft de ‘nevenfunctionerende babyboomers’ de schuld. De boodschap: zullie, de politieke elite, zijn heel fout, en vertrappen de rechten van het volk.

 

De vraag is of er nog een referendum in een andere vorm komt. Een staatscommissie onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes stelde twee weken geleden in de tweede tussenrapport dat er serieus moet worden nagedacht over een bindend referendum. Zo’n referendum kan het kabinet niet naast zich neerleggen. Maar vermoedelijk blijft een voorstel in die richting in de la, want de coalitie heeft geen behoefte om een referendum in een andere vorm in te voeren, omdat het referendum een wapen is in handen van de oppositie.

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons

 

Populisten misbruiken referendum om wantrouwen te zaaien tegen parlementaire democratie

 

Weg met het referendum