Nederland was afgelopen week weer eens een maatje te klein. Het Mauritshuis verplaatste dit najaar een replica van een buste van naamgever Johan Maurits. Maanden later leidde dit opeens tot een rel, waarbij termen als ‘geschiedsvervalsing’ en ‘beeldenstorm’ gebezigd werden. Hoewel er niets aan de hand was weerhield dat premier Rutte en CDA-leider Buma niet om met de wolven in het bos mee te huilen.

Het offensief werd ingezet door de PVV. Sensatiekrant De Telegraaf liet de gelegenheid natuurlijk niet liggen en sprak in chocoladeletters van een beeldenstorm. Uit angst deze publicitaire kans te laten liggen sprongen Sybrand Buma en premier Mark Rutte haastig op de bandwagon. Terwijl de premier letterlijk kantoor houdt naast het Mauritshuis en bovendien acht jaar geschiedenis gestudeerd heeft zag Rutte geen aanleiding even de feiten te checken.

Al bijna een week geleden berichtte ik hier dat de hele rel over het Mauritshuis een hoop heisa om niets was. Johan Maurits krijgt elders in het museum gepaste aandacht. Dit was niet omdat ik meer informatie had dan Rutte en Buma, de voornaamste bron was eenvoudigweg het Mauritshuis zelf. Iedereen met een internetaansluiting kon uitzoeken hoe de vork in de steel zit.

In Buitenhof maakte Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis gehakt van de hele hetze. Ze liet daarbij ook niet na Rutte en Buma op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Dat PVV-Kamerlid Martin Bosma de boel opstookte was volledig naar verwachting. Van Buma en Rutte mag je echter meer afgewogen uitingen verwachten. Het is niet voor het eerst dat CDA en VVD een intellectuele kniebuiging maken voor de achterban van Geert Wilders en Thierry Baudet. Denk daarbij aan het gedweep van Buma met het volkslied of Halbe Zijstra die toen hij nog VVD-fractieleider was beweerde dat vluchtelingen voor een gratis borstvergroting naar Nederland komen.

Of deze strategie effectief is kun je je afvragen. PVV- en FvD-kiezers vertrouwen Rutte en Buma immers toch niet en beschouwen deze spierballentaal waarschijnlijk (en terecht) als doorzichtige retoriek. Of hun vaste achterban van dit soort populisme gediend is kun je je ook afvragen. Ik hoop tenminste dat die toch wat minder gevoelig zijn voor dit type nationalisme, waarin historische figuren als politieke sprookjesfiguren misbruikt worden.

Dit artikel stond eerder op Duimspijkers http://www.duimspijker.com/opinie/hoe-een-beeldenstorm-in-een-glas-water-rutte-en-buma-bijna-van-hun-sokken-blies/

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons