Via sociale media wordt ongelooflijk veel nepnieuws gedeeld. Extreemrechtse figuren, al dan niet in opdracht van Poetin, maken nepberichten met als doel de openbare meningsvorming om de tuin te leiden. Goedgelovige mensen trappen er massaal in.

 

Hoe bewapen je je tegen nepnieuws en hoaxes? Belangrijk is om kritisch en waakzaam te blijven en niet zomaar verhalen te delen. Verhalen over politiek gevoelige onderwerpen – denk aan de vluchtelingencrisis, Israël, islamitisch geïnspireerd terrorisme en de wandaden van linkse en rechtse activisten – moet je vooral kritisch tegen het licht houden, omdat nepnieuwsverspreiders een ideologische agenda hebben. Ze willen haat zaaien tegen vluchtelingen, moslims, joden, links en/of rechts. En dit doe je onder andere door je tegenstander allemaal slechte dingen in de schoenen te schuiven.

Als je niet zeker weet of iets wel waar is kun je het beste even googelen of het nieuws bevestigd wordt door een betrouwbare bron. Foto’s kun je ook checken via Google Afbeeldingen. Niet zelden blijkt de foto over een hele andere gebeurtenis te gaan en wordt er expres een fout bijschrift bij geplaatst.

Peter Burger, werkzaam aan de Universiteit Leiden, maakt er sport van om nepnieuwsverspreiders op Twitter aan de kaak te stellen. De meest beruchte nepnieuwsverspreiders zijn lokale PVV-accounts en PVV-politici. Zij delen alle berichten die de islam, vluchtelingen, de Zuid-Afrikaanse regering, de EU enzovoort in een negatief daglicht plaatsen. De waarheid is ondergeschikt aan de ideologische boodschap. Behalve dat je Peter Burger kunt volgen zijn ook twee websites zeer de moeite van het bezoeken waard: snopes.com en hoaxmelding.nl.

Sowieso is onderstaande schema, dat gemaakt is naar aanleiding van dit artikel, ook heel handig:

File:How to Spot Fake News.pdf

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons. Oorspronkelijke bron: website IFLA

 

Update: 14:40 uur. Er is nu een Nederlandse vertaling van dit schema, gemaakt door Patrick Heemstra

 

Afbeelding: Screenshot website Hoaxmelding.nl