Winkelketen HEMA heeft besloten de kinderafdeling ‘genderneutraal’ te maken. Dat betekent dat er straks geen jongens- en meisjeskleding meer is. 

 

HEMA volgt volgens de Volkskrant het voorbeeld van het Britse winkelketen John Lewis. Verontruste ouders hadden geklaagd dat John Lewis sekse-stereotypen versterkte. Een ander Brits winkelketen, Morrison, kwam onder vuur te liggen door de opdrukken ‘Little boys, big ideas’ en ‘Little girls, big smiles’. Kritische ouders vonden dit vreselijk, want deze opschriften zouden suggereren dat jongens slimmer waren dan meisjes en ambitieuzer.

HEMA ging overstag toen een tienjarig meisje klaagde over meisjesondergoed, dat niet stoer was. Ze wilde geen slipjes met hartjes erop. Zal dit meisje helemaal zelf met deze klacht gekomen zijn? Of was dit het idee van haar ouders? In ieder geval was dit voor HEMA aanleiding om het hele beleid grondig te herzien.

Het ligt in lijn der verwachting dat andere winkelketens in Nederland zullen volgen. De ‘seksistische’ folders van Bart Smit, waar Asha ten Broeke zo tegen heeft geageerd in haar columns, zullen binnenkort wel verleden tijd zijn. En ook de Intertoys, waar meisjes worden bedolven door Frozen-rugzakken en jongens met speelgoed van Cars, zal het assortiment ongetwijfeld genderneutraal maken.

Natuurlijk kan ik in dit artikel allemaal sarcastische grappen maken, maar ik heb besloten om dit niet te doen. Wat mij vooral irriteert aan deze geschiedenis is dat een klein groepje linkse activisten, een progressieve voorhoede, weer aan het langste eind trekt. De strijd om Nederland minder kwetsend te maken leidt ertoe dat ons deel van de wereld steeds meer gebukt gaat onder linkse ideologie die van bovenaf wordt opgelegd. Een zeer kleine minderheid van de bevolking is ‘trans’, maar iedereen moet zich aan aan de wil van de trans-activisten aanpassen. Zoals een andere activistische minderheid, die van de antiracistische activisten, ervoor zorgt dat belangrijke historische personen als Michiel de Ruyter en Witte de With uit het collectieve geheugen moeten worden gewist, omdat ze koloniale opvattingen hadden. Het is in progressieve kringen tegenwoordig al bijna crimineel om een ‘witte man’ te zijn, die de ultieme belichaming zou zijn van de onderdrukker. ‘White men are terrorists’ stond er laatst op een T-shirt van een ‘wokequeer.

Tegen dit ideologische gedram verzet ik mij. Natuurlijk mogen er meisjes in jongenskleding rondlopen en jongens in meisjeskleding, als ze dat ze leuk vinden. Maar het modieuze vertoog over heteronormativiteit en wit privilege, dat komt mij inmiddels de neus uit.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons