Hart voor Urk wil straten in het dorp vernoemen naar Nederlandse ‘helden’. Hiermee reageert de lokale partij op de zogenoemde beeldenstorm. Linkse activisten pleiten voor het afschaffen van zulke straatnamen.

Jan Kofferman van Hart voor Urk wil straten vernoemen naar Michiel de Ruyter en Johan Maurits. Jan Pieterszoon Coen, berucht vanwege het uitmoorden van inwoners van de Banda-eilanden, wordt door Kofferman echter niet genoemd.

De actie van Hart voor Urk doet natuurlijk erg denken aan de zogenoemde Pietitie, de petitie om Zwarte Piet zwart te houden. Deze actie kreeg veel steun in Nederland, maar was voor linkse activisten het bewijs dat Nederland door en door racistisch was, een aanmoediging dus om met hun strijd door te gaan.

Ook het pleidooi van Kofferman, waar WNL vandaag over berichtte, zal zorgen voor meer polarisatie in de samenleving. Alleen radicalen hebben hier baat bij.

Wat we nodig hebben nu is dialoog. Een goed gesprek over wat ‘beeldenstormers’ dwars zit en kijken in hoeverre¬†we als samenleving tot een oplossing kunnen komen. Gooi geen olie op het vuur, maar op de golven. Niet letterlijk natuurlijk. Anders valt er voor de Urkers niks meer te vissen.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons