Komend weekend worden in Kampen weer de Hanzedagen georganiseerd. Ewout Klei sprak met stadsgids Jeroen Linderhof, die historische wandelingen in de Hanzestad organiseert, waarbij hij elke keer een ander typetje speelt. 

 

Image may contain: 1 person, hat, close-up and outdoor

Jeroen Linderhof als Jeroen Linderhof

Wat maakt jou anders dan de andere stadsgidsen in Kampen?

Als stadsgids organiseer ik verschillende thema-wandelingen en verkleedt mij bij elk thema als een ander persoon. Ik heb expres gekozen voor historische figuren die de mensen niet kennen. Dat doe ik bewust, omdat mensen op deze manier echt iets nieuws over Kampen leren.

Wie zijn die typetjes dan?

In de eerste wandeling ben ik Albertus Pighius. Hij was theoloog, astronoom en wiskundige, schreef pamfletten tegen Maarten Luther en was ten slotte kamerheer in Rome bij de Nederlandse paus Adrianus VI. In deze wandeling staat Kampen als boekenstad centraal. Ik besteed ook aandacht aan zijn neef Stephanus, een belangrijke humanistische geleerde.

Mijn tweede typetje is de handelaar Cuyentorf. Hij had in zestiende eeuw een handelshuis in Lissabon. In deze tweede wandeling staat het Kampen van veertiende, vijftiende en zestiende eeuw centraal.

De derde persoon is Lehmkuhl, de Duitse sigarenfabrikant die ervoor gezorgd heeft dat Kampen een sigarenstad werd. In deze tour staat het Kampen van de negentiende eeuw centraal.

De vierde persoon is generaal J.J. Godfried baron van Voorst tot Voorst. Hij was behalve generaal ook jarenlang voorzitter van de Eerste Kamer, en zat daar altijd in vol ornaat, met zijn uniform. Deze generaal is trouwens mijn betovergrootvader.

Ten slotte heb ik een wandeling over het hedendaagse Kampen. Daarin ben ik Jeroen Linderhof.

Wanneer begin je met je wandelingen? En hoe duur is het?

Met de Hanzedagen begin ik met mijn wandelingen. Ik bied dan alleen Pighius-wandelingen aan, maar vanaf juli ook de andere thema-wandelingen. Tijdens de Hanzedagen kosten mijn wandelingen 5 euro, daarna 6,50 euro.

Zie ook www.hetkampenvan.nl en https://www.facebook.com/HetKampenvan/

Aanmelden kan via hetkampenvan@gmail.com of via 06-27887316.

 

Jeroen Linderhof

Jeroen Linderhof (35) werkt als vertegenwoordiger bij een zorginstelling en het Kamper Stadsarchief, studeert in zijn vrije tijd algemene cultuurwetenschappen en is van Rooms-katholieke huize.