Terwijl onderwereldcrimineel Holleeder zijn laatste zitting voor het reces bijwoont, probeert minister Grapperhaus iets aan de bovenwereldcriminaliteit te doen. Deze vorm van misdaden is voornamelijk het witwassen van zwart of illegaal verkregen geld, waardoor de strafbare feiten dus moeilijker op te sporen zijn.

100 miljoen
‘We kunnen niet hebben dat hele woonwijken of recreatieparken door criminelen worden gegijzeld, omdat daar wietkwekerijen zijn of liquidaties plaatsvinden,’ laat Grapperhaus weten. Daarom wil hij 100 miljoen euro uittrekken om onderzoek te doen naar het witwassen van zwart geld. Dit witwassen gebeurt voornamelijk door vastgoed en horeca. Volgens de minister is er een verwevenheid tussen de bovenwereld en criminelen als Holleeder. ‘Nu heeft de politie een vermoeden, de fiscale opsporingspolitie weet iets. We moeten die puzzelstukken bij elkaar zien te krijgen.’

Burgemeesters
Verder wil de minister de burgemeester meer bevoegdheden geven. Panden waar drugs zijn gevonden moeten sneller worden gesloten, vindt hij. Ook komen er zwaardere straffen op het bezit van automatische vuurwapens, omdat deze in verband worden gebracht met liquidaties en afrekeningen.

 

Afbeelding: Wikipedia, Wikimedia Commons