Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept op om geen angst te hebben voor de Sinterklaasintocht. Iedereen moet erheen kunnen gaan zonder vrees. ‘Ik wil ouders oproepen: voel je vrij om erheen te gaan,’ laat de minister weten.

Maar liefst vier groepen willen demonstreren bij de landelijke intocht in Zaanstad. Zowel pro- en anti-zwarte Pietbetogers zijn van de partij. Dat zou volgens Grapperhaus een reden kunnen zijn dat ouders en kinderen wegblijven van de intocht. ‘Ik hoop dat mensen morgen, waartegen ze ook willen demonstreren, dat redelijk doen en dat Sinterklaas gewoon kan aankomen. Het is een oud kinderfeest en ik zou het heel erg zonde vinden als mensen er niet naartoe zouden gaan.’

Dat kan niet de bedoeling zijn. Volgens hem is er een grote inzet wat betreft blauw op straat om de orde te handhaven. Grapperhaus gaat er vanuit dat alles soepel verloopt.

Misschien is dat wat naïef van de minister, maar gelijk heeft hij wel. Het recht om te demonstreren is belangrijk, maar moet niet boven de openbare orde en veiligheid gaan. Zodra er bij een kinderfeest zulke grote angst is dat mensen niet meer erheen willen gaan, is het wat mij betreft zeer geëscaleerd. De polarisatie is buiten alle proporties.

Juist daarom moet men zich niks van dreigementen of demonstraties aantrekken en gewoon naar de intocht gaan. Het is de taak van de burgemeester om ervoor te zorgen dat de openbare orde gehandhaafd wordt. Die moet boven het recht om te demonstreren staan.

 

Afbeelding: Wikipedia, Wikimedia Commons