De politieke chaos rond de Goudse Megamoskee El Wahda woedt voort. U leest hier een beknopte samenvatting van de perikelen. Nog altijd hangt de bewoners van de Goudse wijk Gouda Noord de komst van een groot islamitisch centrum boven het hoofd. In de huidige plannen  zou dit centrum gerealiseerd worden op het terrein van de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne (PWA), met in hetzelfde complex het medisch kinderdagverblijf Gemiva en school voor moeilijk lerende kinderen De Ark, alsmede enkele seniorenwoningen.

De besluitvorming is stroperig, de informatievoorziening vanuit de moskeeën en gemeente gebrekkig en grenzend aan misleidend, de banden van de moskeebesturen met radicale figuren zijn evident en de sfeer in de stad wordt er niet beter op. Zeker niet nu er sterke signalen zijn van verdere radicalisering bij de jeugd, die steeds vaker vanuit Gouda de reis naar Syrië wagen.

Moskee Nour, één van de drie moskeeën die moeten opgaan in El Wahda, zou een bekende stek zijn voor de ronselaars.

Rondetafelgesprekken achter gesloten deuren

De bewoners hebben inmiddels geen idee meer waar zij aan toe zijn. Verzoeken tot informatie worden genegeerd of botweg geweigerd, stellen zij. Ook wordt hen racisme en ‘islamofobie’verweten, er vinden ‘rondetafelgesprekken’met betrokkenen plaats waarvan de buurt niet op de hoogte wordt gesteld. Slechts enkele bewoners werden uitgenodigd, anderen werd de toegang  ondanks herhaalde verzoeken aanwezig te mogen zijn, ontzegd. Namen van actievoerende buurtbewoners belanden op straat, wat niet iedereen in verband met de veiligheid kan waarderen. De Commissaris van de Koning en de Ombudsman zijn door bewoners aangeschreven maar zij bemoeien zich niet met de kwestie.

Binnen de Goudse Marokkaanse gemeenschap is het evenmin koek en ei. De fondsen, naar schatting zo’n 2,3 miljoen  euro zonder bankgarantie, waarvan de herkomst nog altijd niet duidelijk is, zijn ingezameld voor het PWA-project. Niet alle Goudse Marokkanen zijn voorstander van de plannen, en ook zouden mensen zwaar onder druk zijn gezet om te doneren. Ook is circa 6 ton, geoormerkt voor de Assalam moskee, opeens toegewezen aan El Wahda. Wie hier kritisch over is, kan rekenen op uitsluiting. Eerder dit jaar was Jalta aanwezig bij de rechtszaak die de heer Massoudi aanspande tegen het bestuur van de As Salam moskee, om het volgens hem onterechte royement uit de vereniging ongedaan te maken.

Zus als woordvoerder

Verder zijn er enkele opvallende dwarsverbanden tussen linkse politici, overheidsdienaren en voorstanders/initiatiefnemers van de moskee. Eerder schreven wij al dat PvdA-Gemeenteraadslid Khalid Tatou beloond werd met een post als schooldirecteur door El Wahda-initiatiefnemer Said Boukayouh, directeur van de islamitische scholenvereniging. Ook is deze foto opgedoken van Tatou met radicale haatimam en fondsenwerver voor El Wahda, Tarik ibn-Ali. Namens ‘El Wahda vrouwencommissie’treedt ene Aziza Azaaj op. Zij was wél uitgenodigd voor het besloten Rondetafelgesprek en heet voluit Aziza Azaaj-Boukayouh. Juist, de zus van initiatiefnemer en woordvoerder van het El Wahda-project Said Boukayouh.

Handel in oldtimers?

Het PWA-terrein is in beheer van het Rijksvastgoedbedrijf. Plaatsvervangend directeur Transacties en Ontwikkeling aldaar is Farid Azarkan. Hij heeft een nevenfunctie bij het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders en is een Gouwenaar. Hij gaf in die hoedanigheid een lezing in het Verzetsmuseum te Gouda, waar GroenLinks wethouder Hilde Niezen enthousiast over twitterde.

Ondertussen is op het leegstaande en voor buurtbewoners verboden PWA-terrein een bedrijfje gevestigd. Volgens het Rijksvastgoedbedrijf betreft het een handelaar in oldtimers die er ánti-kraak’zijn intrek nam en is het bedrijf alleen op afspraak toegankelijk. Volgens omwonenden betreft het allerminst ‘oldtimers’ (zie foto) en ook melden zij in- en uitloop van bezoekers.

4f13e418e88a58b902c58bb5a7f8cae2

PvdA-bangmakerij

Het is slechts een greep uit het dikke dossier, dat een  kluwen is van vele, vele brieven, stukken, uren video van debatten en raadsvergaderingen, onduidelijke belangen en connecties en dat talrijke belanghebbenden kent.

Dit terwijl de steun voor El Wahda verre van unaniem is onder Goudse moslims, velen zien hun kleinere buurtmoskeeën op loopafstand niet graag opgaan in een megacentrum in Gouda Noord, waar naar verhouding maar weinig moslims wonen. Ook is er nog onduidelijkheid over de bunkers onder het complex. Hoe groot zijn die, wie betaalt de sloopkosten en is het wel handig om zo een constructie in handen te geven van een vereniging met onduidelijke geldstromen en radicale banden?

Alle verzet en Kamervragen ten spijt lijkt de gemeente Gouda van zins de plannen voor het complex door te zetten. De bewoners, maar ook de lokale en landelijke politiek zijn alle overzicht op de materie kwijt en de Marokkaanse gemeenschap is verdeeld en gonst van de geruchten. Gouda krijgt nog tot 8 juli de tijd om een knoop door te hakken van het Rijk, daarna zal het Rijksvastgoedbedrijf afzien van de plannen en overgaan tot verkoop aan de hoogste bieder. Boukayouh heeft aangegeven dat hij dan als enige partij, dus zonder het financieel zwakkere de Ark, en zonder Gemiva, een bod zal uitbrengen met zijn miljoenen. Wethouder Rogier Tetteroo (PvdA) ziet dit als een buitenkans voor een staaltje bangmakerij om zijn zin door te drijven: als dat gebeurt, zal de gemeente helemaal geen invloed meer hebben op de Megamoskee.