Afgelopen week maakte de Vlaamse journalist Boudewijn van Spilbeek bekend dat hij als vrouw door het leven wil gaan. Dat is uiteraard een keuze die je niet over een nacht ijs neemt en laat ik vooropstellen dat ik het een dapper besluit vind, dat we moeten respecteren. Maar om Bo (voorheen Boudewijn) dan gelijk een triomftocht door Hilversum te geven is misschien wat overdreven.

Voor veel Nederlanders is van Spilbeek geen bekend figuur. Zij verschijnt immers op het commerciële VTM en dat is bijna nergens te ontvangen in Nederland. Van Spilbeek mocht dus onder andere bij “De Wereld draait door” verschijnen en kreeg daar een heldenontvangst van het publiek.

Afgelopen vrijdag zond RTL 7 weer een aflevering van het inmiddels omstreden “Voetbal Inside” uit. De aflevering was echter voor veel mensen weer eens een steen des aanstoots, want René van der Gijp liet als grap weten dat hij als Renate van der Gijp door het leven zou gaan. Uiteraard tot grote hilariteit van het publiek. De hilariteit werd nog vergroot toen van der Gijp ook nog eens als vrouw verkleed de uitzending vervolgde. Hoewel men nog probeerde om serieus over Fortuna Sittard te praten kwam de discussie al heel gauw weer op van Spilbeek uit. Presentator Wilfred Genee had er wat moeite mee dat Johan Derksen het niet zo normaal vindt dat een man als vrouw door het leven wil gaan. Maar met die reactie had niet alleen Genee moeite…

Maar laten we eens naar de reactie van Derksen kijken. Lees hem eens door. Wat zegt hij nu?

Ik begrijp best dat het een serieus onderwerp […]. Ik vind het prima, maar als je kijkt met je volle verstand en je nuchtere kijk op het leven, dan hoor ik ‘de kinderen zijn zo blij’ en ‘zijn vrouw is zo blij’, maar als ik zo in Grolloo de hond uit ga laten dan zit mijn vrouw al in de trein. Die blijft niet natuurlijk. We moeten ook niet net doen alsof dit normaal is. We proberen dat nu te respecteren door te zeggen: ‘Dat is toch heel normaal.’ Ik blijf het bijzonder vinden.

De mening van Derksen is misschien niet de politiek correcte mening, maar hij zegt verder ook dat van Spilbeek maar “Zijn gang maar moet gaan”. Duidelijk en Derksen staat daar niet alleen in. Veel Nederlanders en Vlamingen moeten de afgelopen dagen precies hetzelfde gedacht hebben. Derksen zegt het tenminste nog.

Dan kun je je natuurlijk nog afvragen of de act van René van der Gijp slim was. Nou nee, Voetbal Inside lag al onder een vergrootglas en nu helemaal. Want de PvdA en GroenLinks roepen op tot een boycot en sommige Twittervolgers van D66-kamerlid Vera Bergkamp riepen al dat Voetbal Inside verboden moet worden.

Dit is typisch Nederland. Van op het moment dat jij iets vindt wat de Grachtengordel niet wil dan ben je conservatief, bekrompen, rechts, fout, enzovoort. Dat is jammer. Omdat het onderscheid tussen conservatieve meningen en echt foute meningen wegvalt. Want waar gaat het heen met ons land als we niet meer onze eigen mening mogen hebben? Moeten we bij iedere onwelgevallige mening of bij iedere slechte grap dan gelijk werkgevers en sponsoren gaan bellen? Moeten we dan krokodillentranen plengen om interessant en betrokken over te komen? Nee, natuurlijk niet.

Wordt een volwassen en accepteer dat andere mensen een andere mening hebben. Dat Derksen en Van der Gijp het onderwerp in een slechte grap hebben verkapt is niet smaakvol, maar de wereld vergaat niet. Derksen en Van der Gijp zijn verdraagzamer dan Sylvana Simons en Sunny Bergman, die bij iedere gelegenheid de zieligheidskaart trekken. RTL laat weten dat je niet overal grappen over moet maken. Sorry RTL, ik heb liever dat er ergens een stevige grap over wordt gemaakt, dat schept duidelijkheid.

Persoonlijk vond ik de grap van René van der Gijp ook niet zo leuk. Dat kan en dat schijnt ook nog te mogen. Ik voel alleen niet de behoefte om aan allerlei boycotacties te beginnen. Ook slechte grappen vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Dat is een groot goed, waar politici links en rechts vanaf moeten blijven.

 

De controversiële aflevering kunt u hieronder bekijken.

Afbeelding: Screenshot Youtube.