In Nunspeet wordt een lokale editie van The Passion opgevoerd, het door de EO op moderne wijze in beeld gebrachte passiespel over het lijden en sterven van de Heiland. Nota bene de SGP vindt The Passion een slecht idee.

 

Voor buitenstaaanders is dit natuurlijk raar. Hoe kan de meest christelijke partij van Nederland tegen dit christelijke festijn zijn? Maar als je het orthodox-protestantse christendom goed kent weet je wel beter. The Passion is namelijk volgens strenge christenen in strijd met het tweede gebod uit de tien geboden: ‘Gij zult geen gesneden beeld maken.’ Protestanten hebben daarom geen beelden van Jezus, laat staan van God de Vader, in hun kerken staan. Ook toneelspelen zijn eigenlijk uit den boze, want dit leidt maar af van het geschreven Woord (met hoofdletter).

The Passion verwijst natuurlijk niet alleen naar de gelijknamige film van Mel Gibson, die voor buitenstaanders onbegrijpelijk is vanwege het steenkolenaramees, maar ook naar de katholieke passiespelen. Waarachtige protestanten vinden The Passion daarom toch een beetje fout. Dit toneelspel is in strijd met de gereformeerde traditie, met de gereformeerde Schriftopvatting, met de gereformeerde zeden.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons