PVV-leider vindt dat Nederland Asia Bibi asiel moet verlenen. Wat voor Pakistan een extra reden is om haar gevangen te houden en voor ons land om haar niet op te vangen.

 

Asia Bibi, die door het Pakistaanse hooggerechtshof is vrijgesproken, mag het land niet verlaten. De Pakistaanse regering komt hiermee aan de fundamentalisten tegemoet, die vinden dat de christelijke vrouw moet worden opgehangen omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Asia Bibi werd aanvankelijk ter dood veroordeeld, ook in hoger beroep, omdat de rechters doodsbenauwd waren voor de woedende massa’s die eisten dat ze moest worden ter dood gebracht. Het hooggerechtshof concludeerde dat de beschuldigingen aan het adres van Asia Bibi niet hard te maken zijn en dat ze daarom vrijgelaten moest worden. De Pakistaanse regering is echter net als de lagere rechters vuurbang voor fundamentalisten en wil de rechtszaak heropenen. Asia Bibi mag het land niet uit en wordt streng bewaakt, om te voorkomen dat ze wordt gelyncht door fundamentalisten.

Als Pakistan nu, omdat de kwestie nu heel hot is, besluit om Asia Bibi op het vliegtuig te zetten naar Nederland, Canada, Duitsland of een ander westers land, dan breekt in het land der zuiveren de hel los. Het besluit van het hooggerechtshof om haar vrij te spreken heeft al geleid tot gewelddadige rellen, als de Pakistaanse regering haar een enkeltje buitenland aanbiedt zijn de gevolgen niet te overzien. Het is moreel niet juist wat Pakistan doet, maar ergens wel begrijpelijk. De fundamentalisten, die grote massa’s mensen op de been kunnen brengen, hebben ongelooflijk veel macht. Hopelijk voor Bibi doet Israël binnenkort iets geks en kan ze dan stilletjes het land ontvluchten, als de woedende massa’s hun haat richten op Israël, de Joden en Amerika en daar vooral mee bezig zijn.

Het land dat Asia Bibi asiel verleent roept de wraak van moslimfundamentalisten over zich af. Door Bibi asiel te verlenen wordt immers – volgens de fundamentalistische insane troll logic – ook Mohammed beledigd. In Pakistan weet men hier alles van. Pakistaanse politici die zich voor Asia Bibi en tegen de blasfemiewet hebben uitgesproken – de gouverneur van Punjab Salmaan Taseer en de christelijke minister voor minderhedenbeleid Shahbaz Bhatti  – hebben dit met hun leven moeten bekopen. Daarom durven veel Pakistanen die eigenlijk van mening zijn dat Asia Bibi moet worden vrijgelaten niets te zeggen: de terreur van de fundamentalisten zorgt voor veel zelfcensuur.

Voor Nederland als land waar Asia Bibi mogelijk heen zal gaan is er bovendien nog een extra risico. Wij zijn het land van Geert Wilders, de politicus die in de islamitische wereld bekend is vanwege zijn anti-islamitische uitlatingen, zijn anti-islamfilm Fitna en zijn voorgenomen (maar niet georganiseerde) Mohammed-cartoonwedstrijd. De fundamentalistische partijen in Pakistan hebben eerder dit jaar ook fel tegen Wilders én tegen Nederland geprotesteerd en de Nederlandse ambassade in Islamabad moest een groot deel van het personeel evacueren, omdat het leven van de ambassademedewerkers in gevaar was.

Wilders weet dit natuurlijk. En hij wil die haat van de fundamentalisten, omdat die haat hem aandacht geeft. Hij weet ook dat diezelfde fundamentalisten Asia Bibi dood willen, dus hij telt beide kwesties bij elkaar op en roept Nederland op om haar asiel te verlenen. In plaats van Asia Bibi van dienst te zijn helpt hij haar van de regen in de drup, omdat de Pakistaanse en Nederlandse regering er nu natuurlijk niet over peinzen om haar op het vliegtuig te zetten met als eindbestemming Schiphol.

Het doel van Wilders is dus niet om Asia Bibi vrij te krijgen. Maar wat wil hij dan wel? Twee dingen. Ten eerste wil hij natuurlijk fundamentalisten provoceren, zodat hij weer op de anti-islamitische trom kan slaan. Hij schrijft op Twitter: ‘We laten duizenden gelukszoekers ons land binnen waaronder salafisten en terroristen en voor een zwaar bedreigd christelijk meisje houden we de deur dicht? Waanzin!’ Het opkomen voor Asia Bibi staat bij Wilders dus niet los van vreemdelingenhaat. De tweede reden is echter minstens zo belangrijk. Wilders wil namelijk ook de Nederlandse regering in verlegenheid brengen, zodat hij ze van slappe knieën kan beschuldigen. Volkomen onterecht, maar het gaat de PVV-leider natuurlijk om het frame, niet om wat goed is en wat werkt. Het nihilistische cynisme en kwaadaardige machiavellisme van Wilders is bijna net zo vals als de blinde haat van de fundamentalistische moellahs.

 

Maar terug naar degene om wie het gaat, Asia Bibi. Wat helpt haar wel? Geduld. Stille diplomatie. En als ze vlucht mag niemand weten waarheen ze vlucht. En ze moet een nieuwe identiteit krijgen. Want anders weten de fundamentalisten haar wel te vinden.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons

 

Geert Wilders is niet onschuldig

 

Komt Asia Bibi wel naar Nederland?