De Amsterdamse politie nam deze week harde maatregelen tegen de persoon die gegevens had gelekt over een betrokkene bij een ongeluk nabij Amsterdam Centraal. De man in kwestie was een Marokkaan en dus moest en zou het volgens sommigen een aanslag zijn geweest.

Weblog Geenstijl publiceerde de gegevens van de man. De politiemedewerker die de gegevens lekte kan vermoedelijk minstens ontslag tegemoet zien, maar het valt te hopen dat ook Geenstijl niet buiten schot blijft. Niemand heeft nog maar het minste recht om politiegegevens te publiceren van een persoon die niet eens verdachte is in een zaak. Wanneer er mogelijk sprake was geweest van opzet, waren de initialen van de man hoogstwaarschijnlijk wel openbaar gemaakt. Maar er was volgens de politie geen opzet, dus gaat zijn naam het publiek geen klap aan.

Maar deze heksenjacht op een onschuldig persoon en op de Amsterdamse politie verraadt naast een hoog wantrouwen in de instanties vooral een bijzonder naargeestige kijk op mensen en de samenleving. Men leek haast wel teleurgesteld dat er ook dit keer geen sprake was van een aanslag. En toen uit gelekte gegevens bleek dat de betrokkene een allochtoon was, werd direct maar geconcludeerd dat er meer aan de hand zou moeten zijn. Alsof allochtonen niet betrokken kunnen raken bij een ongeluk of onwel kunnen worden terwijl ze achter het stuur zitten. De redenatie is ziek en verwrongen.

De Amsterdamse politie zelf is het ook zat. Woordvoerder Frans Zuiderhoek verzuchtte terecht dat de media klaarblijkelijk erg graag willen dat het een aanslag was. Nu zij niet krijgen wat ze willen gaan ze zelf maar op zoek naar mogelijke aanwijzingen voor hun grote gelijk. De eruit voortvloeiende heksenjacht en hysterie voedt het wantrouwen in de politie en de rechtsstaat. Er wordt dus onnoemelijk veel schade aangericht. Voor de betrokken bestuurder valt het te hopen dat hij genoegdoening krijgt voor het aangerichte leed.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons