Een groot aantal verontwaardigde vrouwen plaatste afgelopen week een advertentie in de krant waarin werd opgeroepen tot een advertentie-boycot van Geenstijl. Aanleiding was een column van Rosanne Hertzberger waarin zij fulmineerde tegen de vrouwonvriendelijkheid van Geenstijl en Dumpert. Al voordat de advertentie geplaatst werd, werden adverteerders direct benaderd. Onder andere het Ministerie van Defensie trok vervolgens daadwerkelijk de advertenties op Geenstijl terug.

Laat ik voorop stellen dat het benaderen van adverteerders een stap te ver is. Door dit te doen kom je aan iemands broodwinning. Dat de terecht woedende dames in hun strijd tegen Geenstijl te ver gaan, is erg jammer. Het werd op zichzelf hoog tijd dat de website eens werd aangesproken op het vrouwonvriendelijke gedrag. Bovendien bedient Geenstijl zich meer dan eens van exact dezelfde praktijken. Online heksenjachten zijn het handelsmerk van de roze brigade. We hoeven met Geenstijl dus zeker geen medelijden te hebben.

De advertentie-boycot mag dan wel een tikkeltje hypocriet zijn, maar de vrouwen die hier van zich afbijten zijn zeker geen ”zeikwijven” zoals Geenstijl ze zou noemen. Sterker nog; ze zijn stoerder en mannelijker dan alle Geenstijl-toetsenbordridders bij elkaar.

Het zou beter zijn geweest wanneer de adverteerders met rust gelaten worden, maar het is een goede ontwikkeling dat een website die dames die daar nooit om hebben gevraagd met foto online plaatst met de vraag ”zou u haar doen?”, eens massaal wordt aangesproken op dit absurde en agressieve gedrag. Hoe zou Bart Nijman reageren wanneer een andere blogger een fantasie deelt waarin hij Nijman anaal penetreert? Nijman zou terecht woedend zijn en de scribent in kwestie zou ”deaud” moeten. De hypocrisie is tenenkrommend.

Geen medelijden met Geenstijl dus. Ze worden met gelijke munt terugbetaald. De methodes onderschrijf ik niet, maar het zijn wel de methodes die Geenstijl zelf al jarenlang hanteert. Men moet niet verbaasd opkijken dat men na jarenlang ongestoord pesten, treiteren en seksueel intimideren zelf eens de deksel op de neus krijgt.