Jeroen Adema over klimaatverandering, D66 en GroenLinks.

 

GroenLinks en D66 prediken water maar drinken zelf wijn. De opwarming van de aarde baart hen zorgen en men denkt dat de mens de hoofdschuldige is. Ik zie dat laatste wat anders maar de aarde warmt wel op. (Niet onlogisch na een kleine IJstijd.)

So far, so good. Daarom mogen we meer gaan betalen voor het vliegen, worden diesels in de ban gedaan en moet de industrie schoner. Op zich goede maatregelen want we hebben maar een aarde.

Nu de realiteit: We moeten een tweede luchthaven bouwen om de GroenLinks/D66 -eute naar Barcelona of Londen te laten vliegen. (Londen kan goed per trein en werkelijk zo bijzonder is Barcelona niet.) D66 weigert pertinent om eerder het statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren. Ook al is zo’n beetje iedereen vragende partij. Nergens wordt geïnvesteerd in herbebossing om de biodiversiteit te beschermen en de oceaan is een grote plastic soep. We drinken liters koffie in plastic bekers en hup in de grote vakantie moet natuurlijk moeten we natuurlijk wel allemaal met het vliegtuig naar Thailand of naar de VS.

“Maar dat compenseren we financieel”. Maar dat lukt niet. Zoals altijd roept u A maar doet u B.  Ook moeten we minder vlees eten. Kiloknallers mogen niet meer. Prima, subsidieer dan verse groenten.  Zolang een schnitzel goedkoper dan een doosje aardbeien is gaat er niets veranderen. Maar daar willen GroenLinks en D66 niet aan. Kun je niet bij de Marqt boodschappen doen dan ben je een loser. Wel jaagt D66 u graag de armoede in met torenhoge energiekosten.

Of het klimaat er bij gebaat is? Ik betwijfel het zeer. Gelukkig hadden we in het grote Zonnejaar 1540 geen GroenLinks of D66. In 1540 was de zomer zo heet dat de Rijn in zijn geheel opdroogde. Daar zijn we nu nog ver vandaan. Maar de Jesse Klavers en de Alexander Pechtolds van die tijd zouden als heksenjagers op u jagen. U zou op de brandstapel eindigen om het “climaet te redden ende beschermen”.

Als u echt geïnteresseerd zou zijn in het klimaat, investeer in het herbebossen van de Amazone en tropisch Afrika. India en China geven het goede voorbeeld. Het tropisch regenwoud zijn onze longen, maar dat wil men kennelijk niet. Liever maakt men u bang met horrorverhalen en wil men u arm houden. Wil men in Den Haag en in Brussel iedereen mee met klimaatverhaal.

Nogmaals, ik denk dat het aandeel van de mens in de opwarming van de aarde gering is. Dan moeten de laagste inkomens subsidies krijgen om de juiste apparatuur te kunnen kopen. Vleestax? Prima maar dan ook een vaste prijs voor verse groenten. Vliegtax? Prima maar dan ook investeren in goede HSL-verbindingen binnen Europa. Alleen met zulke maatregelen plus herbebossing zou je het klimaat op lange termijn wat kunnen bijsturen.

Het redden van het klimaat. Bij D66 en GroenLinks is het nu alleen maar gebakken lucht.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons