Een belangrijke karaktertest voor PvdA-leider Asscher in Zeeland. Durft hij stelling te nemen tegen het nieuwe fascisme?

De informateur die het Zeeuwse provinciale coalitievormingsproces moest begeleiden, Rene Verhulst, heeft als aanbeveling gedaan dat het huidige college van Gedeputeerde Staten wordt aangevuld met de neofascistische partij FvD. Dat laatste is een opmerkelijke aanbeveling, omdat in alle andere provincies waarin het proces al is afgerond de partij vanwege de eigen extreme retoriek en standpunten buiten de boot is gevallen. Verhulst besefte dat hij iets uit te leggen had. Hij tekende daarom aan dat om te kunnen meeregeren FvD wel “de uitgesproken standpunten moet afzwakken.”

Het is een tamelijk naieve aanbeveling. Niets weerhoudt de neofascisten er immers van om een eventuele belofte van gematigdheid na aantreden van het nieuwe college onmiddellijk weer te schrappen. Intussen zou de PvdA, als een van de huidige coalitiepartijen, bij overname van deze aanbeveling wel een verstrekkend besluit nemen door gewoon met FvD te gaan regeren. Het zou de progressieve beweging het laatste wapen ontnemen om de abjecte ideeen van Baudet en co effectief te bestrijden – ik doel dan op het cordon sanitaire, waarover op deze plek al eerder is geschreven.

Voor Asscher is dit een belangrijke test. Beschikt hij over de ruggengraat waarover een progressieve leider hoort beschikken in tijden van opkomend fascisme? En durft hij daarbij wat de Britse MP David Lammy dit weekend deed, namelijk onverbloemd de waarheid spreken over het monster dat ons nu in het gezicht staart? Of is hij zo verhaagst in zijn politieke instincten dat hij zelfs als Baudet zijn eigen politieke beweging mede de schuld voor de Holocaust in de schoenen schuift nog vriendelijk opstaat om een plaatsje vrij te maken aan de regeringstafel?

Er schijnt mede op aandringen van de Zeeuwse Commissaris van de Koning Han Polman een aparte tussefase in de formatie te zijn gelanceerd om de PvdA extra tijd te geven na te denken over de vraag of men wel met FvD in een coalitie wil zitten. Laten we hopen dat de partij die tijd benut voor het nemen van het enige juiste besluit.