De zelf voorgedragen informateur had weinig tijd nodig om vast te stellen dat met FvD niet samen te werken viel.

Opvallend nieuws uit Noord-Holland: informateur Hans Smits had na een eerste rondje gesprekken vastgesteld dat er geen kans bestond op een coalitie waarin het extreemrechtse FvD kon plaatsnemen, en om die reden zijn formatieopdracht teruggegeven.

Minstens zo opvallend waren de redenen die Smits aandroeg. Hij stelde om te beginnen vast dat er op programmatisch vlak een compleet gebrek aan aansluiting was tussen de partij en de beoogde coalitiepartners. Daarbij noemde hij met name het provinciaal klimaatbeleid. Hij constateerde bij sommige partijen ook twijfels over de stabiliteit op termijn van de nieuwe FvD-fractie. Maar belangrijker dan deze zaken was de door de uitspraken van FvD-voorman Baudet geslagen kloof: “[G]ezien uitspraken in het verleden en heden door de landelijke leiding van FvD, bleek het moeilijk om uberhaupt te starten met programmatische besprekingen met FvD op basis van vertrouwen.”

De fascistoide bespiegelingen over een naderende eindstrijd, de racistische verklaringen over de “etnische gevolgen van massaimmigratie”, de beschuldigingen aan het adres van “de elite” (met als dieptepunt Baudets bewering dat een stem op CDA en VVD een stem voor terreuraanslagen zou zijn), het blijkt zijn uitwerking allemaal niet te hebben gemist. In elk geval niet op provinciale staten leden in de provincie Noord-Holland. Zij concludeerden terecht dat er met zo’n partij niet samen te werken valt, sterker nog: dat je het niet eens moet willen. Laten we hopen dat dit goede voorbeeld elders in het land goed doet volgen. Een partij met zulke abjecte ideeen hoort niet thuis op het pluche maar achter een cordon sanitaire.