Vrouwenbeweging tegen maandverband. 

 

Elephant Journal

Free Bleeding is natuurlijk overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 2017 verschenen er een boel artikelen over deze nieuwe feministische beweging. En omdat de Amerikaanse cultuur voor de linkse culturele agenda leidend is hebben wij ook Nederlandse feministen die onconventioneel, maar niet onnatuurlijk, met hun maandbloeding omgaan.

RTL Nieuws sprak met Iris Verstappen, een blondine die in het tijdschrift Elephant Journal trots had geposeerd in haar naakte, met bloed besmeurde lijf. Als ik haar had mogen vasthouden op die foto dan hadden we genderflipped versie van de Pièta van Michelangelo, wat best wel arty is. Nu was het slechts smerig.

Niet alleen haar benen zaten onder het bloed maar ook haar wangen. Helaas vroeg RTL Nieuws niet of dit cultural appropriation was en of Verstappen zich de cultuur van de indianen in Noord-Amerika of de Maori’s in Nieuw Zeeland oneigenlijk toe-eigende. Verstappen zelf zei er in ieder geval het volgende over:

Sommige vrouwen willen een statement maken als kunstenaar, anderen proberen door het bloed in contact komen met hun oervrouw.

 

Wilma

De oervrouw. De vrouw die vrij over de prehistorische vlaktes dartelde in een mythische gouden eeuw. De vrouw die nog niet verleid was door de sprekende slang en getemd door het patriarchaat. Naar dit paradise lost verlangt de wannabe oervrouw van nu terug. De vrouw moet bevrijd worden van onderdrukkende culturele constructies die haar in een keurslijf dwingen als maandverband, korte rokjes en hoge hakken. Terug naar de natuur, naar de oertijd, om spiritueel weer in contact te staan met Moeder Aarde.

 

De Nederlandse filosofe en journaliste Marianne van Dijk was Iris Verstappen enkele jaren geleden voor. Als vrouwelijke Diogenes ging ze een tijdje als moderne holbewoonster Wilma door het leven voor een journalistiek project. Ze deed shampoo, tandpasta, warm water, deodorant en schoenen en sokken in de ban. Aan Het Parool vertelde ze:

Op straat kijkt iedereen naar me. In het begin van dit project droeg ik een winterjas tegen de kou, maar liep ik natuurlijk op blote voeten. Mensen noemden me gek. Dat was heel pittig.

Wilma hield over haar leven als oervrouw in een rode jurk een TEDx Talk. Misschien zien we Iris binnenkort ook in dezelfde kleur haar verhaal houden.

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons