Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum in Heerenveen blijft bestaan. De gemeenteraad besloot op maandag 10 april zonder tegenstem af te zien van de bezuinigingen van 65.000 euro op het Museum Heerenveen en het Domela Nieuwenhuis Museum. De 19e-eeuwse voorman van het vroege socialisme blijft zijn museum dus houden.

De op 10 april door het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds en de FNV georganiseerde manifestatie ‘Hou Domela in Heerenveen!’ was een groot succes. Een acteur, die Ferdinand Domela Nieuwenhuis speelde, overhandigde de petitie van ‘zijn’ museum aan burgemeester Tjeerd van der Zwan. De petitie werd online meer dan 4100 keer ondertekend en in Heerenveen zelf werden door de Socialistische Partij bovendien 1000 handtekeningen opgehaald.

Van Domela is de beroemde uitspraak ‘Drinkende arbeiders denken niet, denkende arbeiders drinken niet’. Op 10 april zei Domela tegen de burgemeester: ‘Bezuinigende politici denken niet, denkende politici bezuinigen niet!’ Hierop antwoordde de burgemeester dat het erfgoed van Domela ook voor toekomstige generaties bewaard moet blijven.

Op de manifestatie van 10 april spraken onder meer SP-voorzitter Ron Meyer en PvdA-coryfee Lutz Jacobi van de PvdA. Het koor De Reade Hoeke zorgde voor de muziek. Voorafgaand aan de manifestatie was er een fietstocht van Leeuwarden naar Heerenveen, langs plekken waar nog sporen te vinden zijn van Domela Nieuwenhuis. Deze tocht was georganiseerd door Bed-Bad-Brood Friesland.

 

Zie ook:

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons