De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is tegen het boerkaverbod en wil dit niet handhaven, maar tegelijkertijd vindt ze dat de boerka en de nikab niet bij de hoofdstad passen.

 

Dit zei Halsema gisteren bij Nieuwsuur. Enkele weken geleden zorgde Halsema voor ophef bij het kabinet en rechtse opiniemakers, omdat ze op AT5 aangaf het boerkaverbod niet te zullen handhaven. Zo’n verbod paste niet bij Amsterdam. De boerka past echter ook niet bij Amsterdam, blijkt nu. En dat geldt ook voor de nikab, het islamitische kledingstuk waarbij wel de ogen van de vrouw te zien zijn.

Halsema’s uitspraken zullen ongetwijfeld slecht vallen bij DENK, BIJ1 en de linkervleugel van GroenLinks, die zulke kritiek als ‘islamofoob’ veroordelen. In 2009 wekte Halsema, toen nog GroenLinks-leider, ook de woede van pro-islamitisch links, door haar kritische uitspraken over de hoofddoek:

Maar ik kan niet wachten op het moment waarop vrouwen in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren. Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos. Ik geloof niet dat welke God ook kledingeisen stelt. Dat zijn de mannen geweest die het geloof uitleggen.

 

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons