Baudet deelt ‘feiten’ over de eurozone. Ze kloppen alleen niet.

FvD-politicus Thierry Baudet schotelde zijn Twittervolgers vandaag de claim voor dat de economie van de Eurozone fundamenteel ongezond zou zijn. Waar de Chinese en Indiase economieën in de periode 2009-2017 als kool waren gegroeid en ook de Amerikaanse economie een gezonde groei had vertoond, zou die van de eurozone zijn gekrompen. “Eat that, eurofielen!” was de strekking van de door Baudet gedeelde boodschap. Een boodschap die gebracht werd onder de noemer ‘feiten’.

Er valt alleen niets te eten. Het verhaal klopt namelijk niet. De ‘feiten’ blijken bij nader inzien helemaal geen feiten te zijn. In tegendeel zelfs: in werkelijkheid groeide de economie van de eurozone volgens dezelfde Wereldbank die in Baudets retweet wordt geciteerd in de genoemde periode met ruim 10 procent. Dat is minder dan de 18 procent die de Amerikaanse economie in diezelfde periode realiseerde (en dus niet 34% zoals de door Baudet geciteerde tweet claimde), maar niet significant minder.

Het feit dat de Eurozone over de hele periode genomen nog bij benadering dezelfde groei realiseerde als de Verenigde Staten mag overigens gerust een opmerkelijke prestatie worden genoemd. Zij ging immers in de eerste helft van deze periode, 2009-2012, door het diepste deel van de eurocrisis. In de tweede helft, 2013-2017, waren de groeicijfers voor de twee economieën min of meer gelijk: +7,8% voor de EU versus +9,5% voor de VS.

Ik heb er hier al vaker op gewezen dat politici wel recht hebben op hun eigen meningen maar niet op hun eigen feiten. Bij elk incident moeten we dus opnieuw uitleggen hoe het werkelijk zit. Bij Baudet zijn het echter allang geen incidenten meer. Nepnieuws verspreiden is methode geworden. Hij laat zich in zijn politieke analyses leiden door complottheorieën (‘omvolking’, ‘cultuurmarxisme’ etc). Als de werkelijkheid vervolgens geen bewijs voor zijn samenzweringsverhalen biedt, dan verzint hij er desnoods feiten bij.

Nu hebben ook fantasten als Baudet recht op vrije meningsuiting. Maar wij hebben niet de corresponderende plicht Baudets verzinsels kritiekloos aan te horen. Sterker nog: we hebben zelfs de plicht zijn ficties hard aan te pakken. Dit soort debatvervuiling horen we nooit te accepteren.