‘Ik ben onbetaalbaar’ heet de campagne van EXXPOSE. De groep is een ‘beweging van jonge mensen die de realiteit van prostitutie aan het licht brengt.’ De activisten strijden tegen prostitutie en mensenhandel, die volgens hen in één hand samengaan. De eerdergenoemde campagne is een burgerinitiatief tegen prostitutie. EXXPOSE wil door middel van het strafbaar stellen van ‘het kopen van seks’, kennis delen over de realiteit van prostitutie en jonge mensen de mogelijkheid geven om actie te ondernemen tegen prostitutie. Gert-Jan Segers maakte bekend dat hij de campagne steunt. Na analyse van EXXPOSE hun argumenten blijkt dat hun argumentatie zeer zwak is.

Niet actuele argumentatie
Op hun site valt weinig informatie te vinden. Een doorverwijzing naar de campagne ‘Ik ben onbetaalbaar’ levert meer op. Hier staat dat prostitutie gelijkwaardigheid van mensen ontneemt, de vrijheid van de mens en dat er meer misstanden zijn ontstaan. De gelijkwaardigheid zou ontnomen worden doordat het menselijk lichaam verkocht wordt en als handelswaar wordt gezien. Waar blijkt dat uit? EXXPOSE lijkt dat zelf niet te weten, aangezien er geen verdere onderbouwing te lezen is.

De vrijheid wordt onderbouwd met rapporten uit 2003, 2004 en 2008. Deze onderzoeken wijzen uit dat er seksueel geweld plaatsvond in de prostitutiebranche. Of dat nog steeds zo is, laat EXXPOSE niet weten. Wel claimen ze dat mensenhandel nog steeds plaatsvindt. Daar hebben ze een beter punt: het rapport wat ze vermelden komt uit 2013 en is van de Rijksoverheid. Bij de onderbouwing van het statement dat er meer misstanden zijn wordt verwezen naar een rapport van meer dan tien jaar geleden. De organisatie heeft maar zelden een redelijke onderbouwing.

Ontneming van vrijheid
Bovendien wordt het werk van mensen ontnomen. De vrijheid om je beroep te kiezen beperkt EXXPOSE op deze manier, met als onderbuikgevoel een absolute moraliteit. Zij zijn degenen die negatief stigma aan sekswerk laten kleven door op sentiment in te spelen met oude rapporten die niet meer representatief voor 2018 zijn.

Dat betekent overigens niet dat er geen misstanden zijn. Mensenhandel bestaat nog steeds in Nederland, maar door sekswerk te verbieden verdwijnt het zicht erop. Stel strafbaar wat strafbaar hoort te zijn: mensenhandel, niet prostitutie.

 

Afbeelding: Pixabay