Het Alt-Rechtse genootschap Erkenbrand is door de Volkskrant kritisch onder de loep genomen. Ze zijn marginaal, maar knettergek.

 

De citaten liegen er niet om. Erkenbrander Fausto over de Holocaust: ‘Ik zal ook geen traan laten als men de trein naar het Oosten weer opnieuw opstart.’ En over de linkse activiste Anne Fleur Dekker: ‘Vast ketenen aan een radiator en zwanger maken.’ Wie dit soort buitenissige dingen roept is niet goed bij zijn hoofd. En ideologisch volkomen doorgedraaid.

Fausto, zo schrijven de journalisten van de Volkskrant, was enkele jaren bij PowNews om te vertellen hoe hij van D66-aanhanger een PVV-fan. Maar hij is nu verder geradicaliseerd. Zelfs Thierry Baudet, die het aanvankelijk wel leuk vond dat de Erkenbranders hem steunden, neemt nu voorzichtig afstand. Hoewel dit waarschijnlijk meer is ingegeven uit politiek opportunisme dan uit principiële overwegingen. Baudet is een soort van ongekroonde Donald Trump voor de Nederlandse Alt-Right. Op hem vestigen ze hun hoop. Baudet kan de Alt-Right in Nederland vleugels geven, zoals Trump dat deed voor Amerika.

Ofschoon Erkenbrand knettergek is is het clubje gelukkig nog behoorlijk marginaal. De rechtse journalist Wierd Duk maakte het genootschap bekend bij het grote publiek en probeerde ze een beetje salonfähig te maken als gewone Hollandse jongens, maar de Volkskrant ontmaskert de Alt-Right-activisten nu terecht als antisemieten, racisten en complotdenkers. De vraag is natuurlijk hoe marginaal ze blijven. Extremisme heeft in Nederland, net als in Amerika, helaas de politieke wind mee.

 

Erkenbrand, de nieuwe Thule-Gesellschaft

 

Fanmail over Hyperboreers