Op vakantie komen mensen wel eens toe aan de fundamentele vragen des levens. Dat gebeurt mij ook wel eens. Ook een zeker ex-raadslid uit Oldenzaal is dat overkomen. Tijdens zijn verantwoordelijkheidsvakantie trok hij door de Bible Belt en bemerkte dat de bakkers op de Dag des Heeren dicht zijn. Dat is niet zo heel verwonderlijk, want dat zijn ze in het katholieke Twente ook. Op de Dag des Heeren, de Sabbatsdag die wij volgens de SGP allen dienen te gedenken, is het voor bakkers verboden om brood en broodjes te bakken. Ook wederverkoop is absoluut verboden. Opvallend genoeg geldt deze regel niet voor de Albert Heijn of de Jumbo. Die mogen bakken zo veel ze willen. Anders dus dan sommige lieden beweren slaat het “Geef ons heden ons dagelijks brood” niet op een bezoek aan de bakker of de supermarkt.

Het “Geef ons heden ons dagelijks brood” gaat daar niet over. Het is het bidden voor levensonderhoud. Kortom werk. Of als dat er niet inzit een aalmoes oftewel een uitkering zodat je kan overleven. Je bidt tot God dat hij jou de middelen geeft om te overleven en niet of de bakker en de beenhouwer ook op zondag open mogen zijn. Zo’n draai aan het Onze Vader is beledigend, dom en getuigt van weinig kennis en respect.

Maar ach. Wij hebben het eigenlijk best makkelijk. Iedere Nederlander krijgt zijn dagelijks brood, ook al komt dat brood soms via de voedselbank. Niemand hoeft dus te verhongeren. Toen Jezus zijn volgelingen het “Onze Vader” bijbracht was dat niet zo eenvoudig. Wie werkloos of ziek was moest bedelen en was afhankelijk van de goede wil van anderen, of hij of zij wat te eten kreeg. Het “Geef ons heden ons dagelijks brood” was dus een concrete bede aan God. Ja, Jezus leerde ons óók voor ons zelf te bidden.

Met Pasen zo kort voor de deur kan het geen kwaad om eens te kijken hoe het met dagelijks brood van een ander staat. Hier in Nederland en in West-Europa komt niemand om van de honger. Al zal, bij sommigen, Schraalhans keukenmeester zijn. Iedereen kent zo’n iemand die het met minder moet doen. Dus kom op, nodig de arme buurman eens uit voor een goede maaltijd of ondersteun de voedselbank. Het brengt vreugde, niet alleen met Kerst of Pasen, maar het hele jaar door. Daar hoef je geen Christen of Moslim voor te zijn. Iedereen kan dit bedenken en doen.

Ten slotte nog wat anders. De VVD heeft een wetsvoorstel in de maak waarin Arbeidsgehandicapten onder het minimumloon moeten werken. In specifieke gevallen kan de gemeente kiezen om die mensen een aanvulling tot het minimumloon te geven. Naast het feit dat ik zo’n wetsvoorstel verre van liberaal vind, is het ook een belediging voor de arbeidsgehandicapten. Dan ga je uit werken, probeer je ondanks je handicap nog je eigen inkomen bijeen te sprokkelen. Kortom je bent een doener.

De VVD, geassisteerd door het ‘sociaal’-liberale D66 en het ‘christen’-democratische CDA, spuugt je zo in het gezicht. Dat maakt mij als liberaal zeer kwaad. Dat je mensen die vijf jaar op de bank zitten en iedere vorm van werk weigeren stevig aanpakt is terecht. Dat je hardwerkende gehandicapten dit aandoet is een schandaal. Ook zij hebben recht op hun dagelijks brood. Misschien nog wel meer dan mensen die de hele dag op de bank in hun onderbroek zitten te gamen, omdat ze werken te vermoeiend vinden. Daarom beste Tweede Kamer, schiet deze wet af!
Daarmee wens ik u allen een zalig en vrolijk Pasen toe…

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons