Wanneer de politie onbereikbaar is, is dat doorgaans een slecht teken: agenten zijn bezet, de telefoon roodgloeiend, alle auto’s opgeroepen, inbraak hier, overlastgevende jongeren daar. Zo niet in de gemeente Korendijk, in de Hoeksche Waard. Als je daar de politie niet te pakken krijgt, is het simpelweg omdat, wel, de politie er gewoon niet is. Welkom in een van de veiligste gemeenten van Nederland.

Neem afrit 21 van de A29 en je rijdt de Hoeksche Waard binnen, op weg naar Korendijk, dat net zo braaf is als de naam doet vermoeden: de Zuid-Hollandse gemeente kwam eerder dit jaar als tweede uit de bus in de Nationale Misdaadmeter van het AD en de AVRO/TROS.

Maar Korendijk vinden, is zo eenvoudig nog niet. De borden vertellen je dat je de goede kant op gaat, maar dichterbij lijkt het dorp niet te komen.

Korendijk MolenFoutmeldingen
Eerst rijd je over ellenlange N-wegen, daarna passeer je eindeloze landerijen, rijd je een dijk op en af, verschijnen er nog meer weilanden, gevolgd door een dijk – waarvan je zou zweren dat het precies dezelfde is als die je net bent opgereden, nog meer weilanden (inmiddels bevind je je op maar net geasfalteerde C-wegen) en dan begin je te vermoeden dat je de gemeente wel ongemerkt voorbij gereden moet zijn.

Of dat zo’n idyllische plaats toch te mooi is om waar te zijn. De voortekenen waren er al. Zo herkende de stemherkenner van het landelijke politienummer de naam ‘Korendijk’ niet eens; hij maakte er ‘Leiden’ van. Ook het contactformulier voor de wijkagent gaf consequent foutmeldingen. Bestaat er een politiepost die zich dit kan veroorloven?

En dan de rapportcijfers van de gemeente. Openlijk geweld: nul incidenten in 2014. Straatroof: nul. Aanranding: nul. Huisvredebreuk: nul. Overvallen: nul. Zakkenrollen: één incident. Inbraak in motorvoertuig: één. Drugshandel: idem.

Maar net op het moment dat de twijfels de overhand beginnen te nemen, volgt het verlossende bord: nog 1 kilometer.

“Hebben we hier wel allochtonen? Je ziet ze nooit”

Links
Net als het dorp blijkt ook de wijkagent wel degelijk te bestaan. Ze heet Sonja Overduin en is zelfs actief op Twitter, waar ze zo nu en dan berichtjes achterlaat als: ‘Gevonden in de Reigerstraat Piershil een armbandje met de naam KELLY. Eigenaar kan deze afhalen in het gemeentehuis.’ En: ‘De laatste tijd veel klachten over loslopende honden.’

Voor de rest is er weinig werk: het politiebureau, in de kern Piershil, is vijf uur per week geopend.

De gemeente Korendijk telt 10.761 inwoners en is op 1 januari 1984 ontstaan uit een fusie tussen de kernen Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland. Je zou Korendijk kunnen kwalificeren als rechts en conservatief christelijk. De SGP is met vier zetels de grootste partij in de vijftien zetels tellende raad, gevolgd door het CDA en een lokale partij met beide drie zetels.

Na dertig jaar diverse burgemeesters te hebben gehad van CDA-huize, staat er sinds 2013 een SGP’er aan het roer. Links is hier zo goed als niet-bestaand: de PvdA heeft één zetel, net als GroenLinks en D66.

Allochtonen
Wat verder opvalt, is dat de bevolking bijna volledig autochtoon is. Allochtonen wonen hier nauwelijks.

“Nog niet,” zegt een 61-jarige gebruinde man met cowboyhoed, die met drie andere senioren op maandagmiddag rondhangt voor de Albert Heijn in Zuid-Beijerland. Ze geven liever geen namen: “Iedereen hier weet wie we zijn.”

“Hebben we hier überhaupt wel allochtonen?” vraagt een 75-jarige zich vervolgens af, hangend over zijn fiets. “Je ziet ze nooit.”

“Jawel hoor, een paar,” antwoordt de man met cowboyhoed. “Maar je kan ze op de vingers van een hand tellen.”

“Hier staat er één!” grapt een ander, terwijl hij lachend op de schouder van de hangoudere naast hem slaat. “Deze hier is geboren in Goudswaard. Geen echte Zuid-Beijerlander!”

“We liggen ver bij de A29 vandaan. Dat scheelt ook”

PvdA
Volgens de statistieken bevinden zich onder de bijna elfduizend inwoners van Korendijk enkele tientallen Surinamers en Antillianen, twaalf Marokkanen en welgeteld één iemand van Turkse komaf. Volgens de mannen voor de Albert Heijn is dat een belangrijke reden waarom Korendijk zo veilig is. “Veel mensen hier hebben dezelfde achtergrond, daardoor is de sociale cohesie groot. In de Randstad heb je dat niet meer.”

Dan neemt de man met de cowboyhoed het woord. “Kijk, wij zijn een tamelijk christelijke gemeente. Als je in zo’n PvdA-gemeente woont, dan wordt er gezegd: laat maar binnen allemaal. Hier is dat anders.”

De ranglijst veiligste gemeenten is gebaseerd op aangiftecijfers van de politie en beoordeelt tien delicten van veelvoorkomende criminaliteit, daarbij rekening houdend met het inwoneraantal. Korendijk eindigde op de tweede plaats, na Zuidhorn in Groningen.

Snelweg
Niet dat er helemaal nooit iets gebeurt in deze uithoek van de Hoeksche Waard. Zo werd er afgelopen maandag – opvallend genoeg dezelfde dag dat de Jalta-verslaggever de gemeente aandeed – een poging tot woninginbraak genoteerd aan de landelijke Zuidoordseweg. Ook zijn er bij de Albert Heijn in Zuid-Beijerland verschillende keren sigaretten buitgemaakt.

Bij de 75-jarige hangoudere is ook twee keer ingebroken, in 2005 en 2012. Maar ook hij erkent dat het hier verder goed toeven is. Hij woont al zijn hele leven in Zuid-Beijerland en eigenlijk is het hier nog net zo rustig als vroeger, zegt hij. “We liggen ver bij de A29 vandaan. Dat scheelt ook. Na een inbraak zit je hier niet vlug weer op de snelweg.”

De enige regelmatig terugkerende overlast is afkomstig van het strandje in Nieuw-Beijerland. Daar sneuvelen in de zomermaanden prullenbakken, is er vaak sprake van geluidsoverlast en worden auto’s verkeerd geparkeerd.

Oud-Hollands
En hoe is het om als allochtoon in zo’n blanke gemeente te vertoeven? Raphael Samallo (31) heeft een Molukse achtergrond en is een van de weinige niet-blanke inwoners van Korendijk. Samallo is geboren en getogen in de Randstad, trouwde met een vrouw uit Korendijk en woont sinds zes jaar naar alle tevredenheid in een hoekhuis in een van de vele stille straatjes die deze gemeente rijk is.

Als politiek-correct kan je hem niet bestempelen. Vraag Samallo waarom er zo weinig criminaliteit is in Korendijk en nadat hij de afstand tot grote steden en de snelweg heeft genoemd, zegt hij: “Er zijn hier weinig allochtonen. En de allochtonen die er wonen zijn eigenlijk gewoon Nederlanders.”

“Veel jongeren hier krijgen een christelijke opvoeding”

Mijmerend vervolgt hij: “Korendijk is een echte oud-Hollandse gemeente: rustig, landelijk, christelijk. ‘Vroeger’ is hier nog zo lekker aanwezig. De rust en de ruimte zijn aangenaam. Fietsen voor de supermarkt gaan niet op slot en de sociale controle is hoog – al is dat niet in alle gevallen prettig.”

In de zes jaar dat hij in de gemeente woont, heeft hij nooit iets in de richting van criminaliteit meegemaakt. Af en toe lopen er ’s nachts in het weekend wat dronken jongeren luidruchtig over de straat, maar dat is het dan ook wel.

Wat ook meespeelt, zegt Samallo, is het christelijke karakter van het dorp. Volgens hem is de helft van de inwoners aan een kerkgenootschap verbonden. “Niet dat een christelijk iemand geen criminele activiteiten kan ontplooien, maar veel jongeren hier krijgen een christelijke opvoeding. Die ontsporen niet zo snel.”

Ondernemen
De veiligheid zorgt in Korendijk ook voor een uitstekend ondernemersklimaat. Het achterliggende jaar werd er slechts bij drie bedrijven ingebroken. Per 10.000 inwoners is dat liefst 83 procent lager dan het landelijk gemiddelde.

Met zijn vrouw Ina runt Teun Dolaard (60) al twintig jaar een groentezaak op het dorp in Zuid-Beijerland. In al die jaren heeft hij – op een enkele wisseltruc met een bankbiljet – nooit iets ernstigs meegemaakt. Hij schrijft het succes van Korendijk grotendeels toe aan de sociale controle.

“Alle ondernemers kennen elkaar. Als – met de nadruk op als – er dan eens iets aan de hand is, bellen we elkaar op van: hé, let op de 20-eurobriefjes, er zijn valse in de omloop.” Hij vervolgt: “Dit is gewoon een vrij rustige gemeente, we hebben ook weinig overlast van hangjongeren en dergelijke.”

Even is Dolaard stil. Nee, veel meer heeft hij er niet over te zeggen. “Echt, in Korendijk is het super wonen.”

Nul
Alleen op het gebied van vernielingen lijkt er nog terrein te winnen. In de gemeente werden er vorig jaar 38 genoteerd – hoewel dit per hoofd van de bevolking alsnog fors lager ligt dan het landelijk gemiddelde.

‘Geen probleem om hier te chillen, laat dan alles wel heel,’ waren de wijze woorden van de wijkagent op Twitter na het laatste incident.

Haar laatste tweet ging er afgelopen dinsdag uit. ‘Goedemiddag allen. Vanavond is er weer spreekuur in bureau Piershil van 19:00 uur tot 21:00 uur. U bent van harte welkom.’

De uitnodiging haalde twee retweets.

Lees ook: Was heel Nederland maar als Staphorst

Fotocredit: Michiel1972 – CC BY-SA