Popster Rihanna deed begin deze week een opmerkelijk verzoek. Ze vroeg via Twitter aan onze minister-president om 100 miljoen euro extra te investeren in onderwijs in ontwikkelingslanden. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag reageerde positief hierop. Telegraaf-opiniemaker Wierd Duk vond dit belachelijk en schreef het stuk ‘Nederlanders woest op Kaags belofte aan Rihanna’. Maar over welke Nederlanders heeft Duk het eigenlijk? 

 

Rabiaat Rechts

Rabiaat Rechts

De eerste ‘Nederlander’ die Duk citeerde schreef: ‘Eén of andere wietverslaafde Hollywoodster met 240 miljoen op de bank kan op meer steun rekenen dan gewone Nederlanders die keihard werken, zich blauw betalen aan belastingen en krom liggen om hun eigen kinderen te laten studeren.’  Deze tweet is van een anonieme Nederlander die zichzelf Rabiaat Rechts noemt. Hij heeft 1.776 volgers.

Op Twitter is Rabiaat Rechts, de naam zegt het al, rabiaat rechts. Zo vindt hij het plan van de koning van Marokko om de dienstplicht weer in te voeren een prima idee, want dat zou betekenen dat Marokkanen in Nederland (tijdelijk) zouden terugkeren naar hun moederland. Van vluchtelingen moet hij uiteraard niets hebben en Sigrid Kaag wordt zwaar aangerekend dat ze met een Palestijnse man is getrouwd. Ze heet in een tweet Sigrid al Fatah Kaag. Ook retweet hij rabiaat rechtse tweeps als PVV-ideoloog Martin Bosma en de alt-rechtse complotdenker Paul Joseph Watson. Ten slotte maakt Rabiaat Rechts ook een ‘grapje’ over het plan van GroenLinks Amsterdam om een vluchtelingenboot in de hoofdstad te laten aanmeren. Met een kanon moeten de ‘barbaarse kapers’ gestopt worden.

 

Remmetje14

Remmetje14

Een andere ‘Nederlander’ van Duk schreef: ‘Laat die rijke trol en haar miljardairman zelf geld investeren.’ Deze tweet is afkomstig van de anonieme tweep Remmetje14. Hij heeft 114 volgers en is een typische bezorgde burger. Zo mag de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch zijn islamitische medeburgers geen fijn offerfeest wensen, want Marcouch zou een moslimbroeder zijn en onverdoofd ritueel slachten is dierenmishandeling, gelegitimeerd door een sprookjesboek. In een andere tweet over het offerfeest schrijft hij: ‘Honderdduizenden primitievelingen gaan onverdoofd een schaap martelen tot de dood erop volgt.’

GroenLinks-leider Jesse Klaver deugt ook niet, niet alleen omdat hij de leider is van GroenLinks, de partij die ruimhartig vluchtelingen wil opvangen, maar ook omdat hij Marokkaanse roots heeft. ‘Yasser Feras’ noemt hij hem. Op Sta-Pal (een website van het voormalige Oud-Strijders Legioen) wordt Jesse Klaver om die reden verdacht gemaakt. Klaver zou ook heimelijk moslim zijn.

Duk citeerde trouwens een nettere tweet van Remmetje14 over Kaag, want in een ander bericht noemt hij de minister van Ontwikkelingssamenwerking ‘echt vergif voor ons land’.

 

SharDarksoul

Een andere ‘Nederlander’ die Duk in zijn verhaal aanhaalde was de anonieme tweep die zich op Twitter Darksoul noemt, @SharDarksoul. Deze tweep reageerde in het Engels op Rihanna’s oproep.

Deze tweep is een fan van de extreemrechtse activist en oproerkraaier Tommy Robinson en van Thierry Baudet en staat voor 100% achter de standpunten van het Forum voor Democratie over vluchtelingen en de EU. Ook gelooft Darksoul in vreemde complottheorieën. Zo schrijft hij over de liberale Europarlementariër Guy Verhofstadt: ‘Deze loslopende gek is een gevaar voor het gehele continent. Het liefst zou hij alle tegenstanders van de EU naar de gaskamers sturen.’

Hoewel er ook enkele ‘normale’ Nederlanders hebben gereageerd op Rihanna valt het op dat Duk voornamelijk die Nederlanders eruit pikt voor zijn verhaal die zijn narratief vertellen. Zij worden ook door hem geciteerd in zijn stuk. Duks ‘Nederlanders’ zijn kortom geen ‘gewone Nederlanders’ (dixit Sybrand Buma), maar racisten en complotdenkers.

 

Afbeelding: Screenshot Youtube