Russische trollen probeerden ook het Nederlandse debat te beïnvloeden. Dit deden ze door het verspreiden van negatief nieuws over vluchtelingen en de islam en het retweeten van uiterst rechtse opiniemakers en politici. 

Geheime diensten in Westen weten wat de achterliggende bedoeling is: Russische trollen willen twijfel zaaien en zo de tegenstander destabiliseren. Hierdoor worden de westerse democratieën, de Europese Unie en de NAVO verzwakt. Het populistische geluid wordt dus niet gebruikt om Europa sterker te maken, maar moet onze weerbaarheid juist ondermijnen.

De trollen schreven anti-islamberichten en steunden de politiek van Geert Wilders, zo schrijft NRC Handelsblad. Tijdens de aanslagen in Brussel in 2016 probeerden de trollen de hashtags #Stopislam en #IslamKills trending te maken. In de maanden daarna veranderden de trollen van strategie. Ze schreven nauwelijks zelf berichten, maar gingen berichten van radicaal-rechtse opiniemakers en politici retweeten, om ze zo meer bereik te geven. Ook deelden ze berichten van Nederlandse nieuwssites over immigranten en moslims. Ten slotte kreeg ook het Zwarte Piet-debat aandacht van de trollen. Doel was om de populisten te steunen in hun culture war tegen links en de islam, de vijanden van uiterst rechts. De Russische trollen hadden intensief contact met zo’n dertig fanatieke rechtse twitteraars, die blij waren dat hun haatberichten werden verspreid.

De politici Geert Wilders en Martin Bosma waren vooral populair bij de Russische trollen. NRC Handelsblad schrijft:

Wilders en de PVV worden ruim honderd keer genoemd door de trollen, meestal via een retweet. Eén van de succesvolste accounts die werden aangestuurd vanuit Sint-Petersburg, @Ten_gop, twittert in een periode van vier maanden in 2016 minstens 32 keer een Engelstalig citaat van de PVV-leider. Het account claimde het „onofficiële Twitteraccount van de Republikeinen in Tennessee” te zijn, had 136.000 volgers en was vooral populair in alt-right-kringen. „‘I hope Donald Trump will be the next US President. Good for America, good for Europe.’ ~ Geert Wilders”, aldus @Ten_gop in augustus 2016.

De trollen waren daarnaast fanatiek bezig om berichten van de uiterst rechtse opiniemakers Joost Niemöller en Wierd Duk te delen. Niemöller en Duk strijden niet alleen tegen de zogenaamde islamisering en tegen vluchtelingen, maar zijn daarnaast ook behoorlijk pro-Russisch. Twitteraar Marcel Heins merkte, ergens ook een beetje terecht, op dat dit oud nieuws is:

Uiteraard reageert Wierd Duk geprikkeld op het verhaal in NRC Handelsblad. Ruslandjournalist Laura Starink wijst hem terecht:

Journalist Rudy Bouma van Nieuwsuur, die eerder een nepnieuwsverspreider ontmaskerde die zich voordeed als een MH17-slachtoffer, merkte op dat GeenPeil 20.000 volgers (59% van het totaal) verloor, als gevolg van de grote Twitterschoonmaak. Twitter besloot onlangs namelijk een heleboel nepaccounts te verwijderen. Hoe komt GeenPeil eigenlijk aan al deze nepvolgers?

NRC Handelsblad heeft al met al puik werk geleverd. Zou het artikel Duk aan het denken zetten, dat de Russische geheime dienst via Twitter in ons land moslimhaat en verdeeldheid probeert te zaaien en daarvoor het retweeten van zijn tweets een geschikt middel vindt? Of blijft hij (al dan niet bewust) zijn hoofd in het zand steken? Zijn eerder geciteerde tweet belooft weinig goeds.

Ten slotte ook het overdenken waard: via de speciaal voor propagandadoelen gecreëerde Twitteraccounts spoorde de Russische geheime dienst Nederlandse lezers aan op Geert Wilders te stemmen. Zijn bezoek aan Moskou komt daarmee in een ander licht te staan.

 

Uitgelichte afbeelding: Screenshot Youtube

 

Ollongren had uiteraard gelijk

Waarom nepnieuws wél een probleem is en actief bestreden moet worden