De welbekende parfumeriezaak Douglas wil haar kledingvoorschriften wijzigen. Met het nieuwe beleid wordt het dragen van religieuze uitingen door medewerkers niet meer toegestaan. ‘Onze verkoopmedewerkers zijn ons visitekaartje. Daarom vinden wij het belangrijk dat wij neutraliteit en eenheid uitstralen. En daarom dragen onze verkoopmedewerkers neutrale, zwarte kleding, een shawl van Douglas en een badge,’ laat de winkel weten aan de NOS.

Hierover is ophef ontstaan. De nieuwe maatregel zou discriminerend zijn naar moslima’s met een hoofddoek. Wat bijzonder is, is dat veel mensen snel voor religieuze minderheden in de bres springen zodra een maatregel “discriminerend” zou zijn. Dit is onterecht.

Het staat de Douglas namelijk vrij om kledingvoorschriften te hebben. Verkoopmedewerkers dragen neutrale kleding waardoor ze de winkel representeren. Een hoofddoek hoort daar niet bij. Louter en alleen omdat het een religieus kledingstuk is, hoeft er geen uitzondering voor gemaakt te worden. Het is immers niet zo dat een hoofddoek vastgegroeid aan iemands hoofd zit; het is prima mogelijk om een hoofddeksel af te doen. Waarom zou er voor een hoofddoek een uitzondering gemaakt moeten worden? Geen één rationele reden staat dit beleid tegen.

De plaats van religie in deze samenleving is nog steeds behoorlijk groot. Zo hebben we de archaïsche artikel 23 grondwet dat bepaalt dat religieuze scholen nog steeds financiering krijgen. Ook het zeer dieronvriendelijke ritueel slachten kan nog steeds en jongensbesnijdenis wordt door sommigen prima gevonden. Als de overheid niets doet, dan moet het maatschappelijk veld actie ondernemen. Deze maatregel van Douglas laat zien dat niet iedereen de te grote plaats van religie in de samenleving accepteert. Douglas moet nu nog haar rug recht houden en staan voor een seculiere winkel.

 

Afbeelding: Wikipedia, Wikimedia Commons